Pienpanimobuumi nostaa myös siidereiden ja hedelmäviinien arvostusta

Pienpanimoiden määrä ja niiden valmistamien oluiden myynti on lisääntynyt kovaa vauhtia. Nyt näyttää siltä, että perässä seuraavat kotimaiset siiderit ja hedelmäviinit. Hämeen ammatti-instituutin Lepaan viinintekokurssi täyttyi nopeasti ja jonoonkin jäi halukkaita.

ilmiöt
Viiniä lasissa
Ville Välimäki / Yle

Lepaan kurssin ryhmänohjaaja Eva Palotie oli iloisesti yllättynyt syksyllä alkaneen viinintekokurssin suosiosta.

– Kyllä tässä on varmasti pienpanimoiden suosiolla oma syynsä. Tietysti myös lähiruoka on muotia ja sekin nostaa tilaviinien menekkiä.

Lepaan viinikurssilla opiskelee 18 oppilasta. Kurssit alkavat joka toinen vuosi. Vaikka jonoon jäi halukkaita, ei kurssien tiheyttä voi nostaa.

– Suurin osa opiskelijoista on töissä ja kurssi vaatii paljon opiskelua. Siksi se vie kaksi vuotta, kertoo Eva Palotie.

Opiskelijat uskovat saavansa viineistä ja siidereistä ammatin

Lepaan kurssilla on monenlaisia opiskelijoita. Christiana Harle on jo töissä juomatehtaalla, mutta haluaa opiskella lisää, erityisesti viinien teosta. Lepaan lähistöllä asuva Joni Lommi puolestaan haluaa alalta ammatin.

– Olen aiemmin harrastanut erilaisia juomia ja kun tuli mahdollisuus päästä kurssille, halusin mukaan. Ajatuksena on, että valmistan viinejä ja siidereitä tulevaisuudessa työkseni.

Joni Lommi nuuhkaisee viinilasia ja siemaisee suullisen.

– Tästä valmistetaan siideriä. Vettä ja sokeria joukkoon niin hyvää tästä tulee, arvioi tuleva ammattilainen.

Hedelmäviiniä on turha verrata rypäleviiniin

Hedelmäviinit tehdään hedelmistä ja marjoista. Kun viini tehdään pelkästään marjoista, sitä voidaan kutsua myös marjaviiniksi. Periaatteessa hedelmäviinin teko on samankaltaista kuin rypäleviininkin, mutta eräs ero on pakastemarjojen käyttö.

Pakastaminen takaa jatkuvan tuotannon, mutta tekee marjoista myös mehukkaampia.

Rypäleviinejä tehdään harvoin pakastetuista rypäleistä, tosin pakkasta käytetään avuksi esimerkiksi makean jälkiruokaviinin Eisweinin valmistuksessa. Eisweinin rypäleet poimitaan jäisinä, jolloin niistä saadaan konsentroitunutta mehua, josta tehdään makeita, laadukkaita jälkiruokaviinejä.

Kotimaisten hedelmäviinien valmistajat ovat harmissaan, jos heidän viininsä laitetaan arvioinneissa rypäleviinien rinnalle. Hedelmäviinit ovat parhaimmillaan nuorina. Myös tuleva hedelmäviinien tekijä Joni Lommi pitää vertailua rypäleviinien kanssa turhana.

– Sokeripitoisuudet ja hapokkuudet ovat erilaisia, samoin makuprofiili. Molemmilla on paikkansa, uskoo nuori viinintekijä.

KORJAUS 1.12.2015 klo 9.58: Koulutusta antaa Hämeen ammatti-instituutti Oy eikä Hämeen ammattikorkeakoulu Oy. Instituutti on ammattikorkeakoulun tytäryhtiö.