Hyppää sisältöön

Meikkaava mies on edelleen tabu – suomalainen YouTube-tähti kulkee Marilyn Mansonin jalanjäljissä

Pietu Lyytiselle meikkaaminen on arkipäivää. Lyytinen tekee sekä fantasia- että kauhumeikkejä. Meikkaava mies on Suomessa edelleen harvinaisuus.

.

Marraskuun kalpea valo siivilöityy pieneen makuuhuoneeseen. Seinällä roikkuu linnunsulista tehtyjä intiaanikoruja. Sängyn yläpuolella on sinertävä valokuvagalleria. Pietu Lyytinen avaa valkoisen kaapin oven ja kasaa viereiselle pöydälle, kirkkaanpunaisen pyöreän peilin eteen meikkipurkkeja ja siveltimiä.

Kohta Lyytinen maalaisi kasvojensa toiselle puoliskolle Dia de Muertos -tyylisen pääkallomeikin.

– Häivyttäminen on taitolaji. Häivyttämisellä on paljon merkitystä siihen, onko meikki onnistunut vai ei, Lyytinen toteaa samalla kun pääkallon piirteet alkavat hahmottua vitivalkoisen ihon pinnalle.

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

21-vuotias Pietu Lyytinen on nykymedia-ajan lapsi, ehkä tuotekin. Hän vloggaa, pitää Pyörremyrsky pääni sisällä -nimistä blogia, videoi ja ottaa kuvia Instagramiin ja muualle sosiaaliseen mediaan. Kaiken keskiössä on kuitenkin meikkaaminen.

– Yläasteella eräs kaverini meikkasi minut, ja jotenkin pidin paljon siitä, miltä meikkaamisen jälkeen näytin. Halusin kokeilla sitä itsekin, ja siitä se lähti liikkeelle. 

– Kutsun tätä meikkaamiseksi, koska maskeeraaminen tarkoittaa sitä, että halutaan olla joku muu hahmo. Minä olen edelleenkin minä, kun teen nämä meikit, Lyytinen tarkentaa.

Kuva: Pietu Lyytinen

Marilyn Mansonista Yolandiin

Meikkitaiteilijana ja valokuvaajana Lyytinen on itseoppinut. Apua on löytynyt muun muassa netin tutoriaaleista ja erilaisista valokuvista. Meikkien skaala ulottuu über-värikkäistä drageistä (siirryt toiseen palveluun)kauhun (siirryt toiseen palveluun) kautta avaruusolentoihin (siirryt toiseen palveluun) ja pop-tähtiä (siirryt toiseen palveluun)imitoiviin meikkeihin.

– Kuuntelen lähinnä Suomi-räppiä ja reggaeta, mutta kyllä musiikillakin on iso vaikutus siihen mitä teen. Esimerkiksi Marilyn Manson ja Die Antwoordin Yolandi ovat idolejani.

Ja syystäkin:

– Kumpikin poikkeaa sen verran radikaalisti massasta, että kiinnostuin heistä. Esimerkiksi Mansonilla on todella räväyttäviä meikkejä, ja hän on hahmona vaikuttava. Siinä on jotakin sellaista, mikä inspiroi minua paljon.

Yhtenä esikuvanaan Lyytinen pitää myösJeffree Staria (siirryt toiseen palveluun), yhdysvaltalaista mallia, muotisuunnittelijaa, meikkitaiteilijaa ja muusikkoa.

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Kadonneet kulmakarvat

Meikkaaminen on vaatinut myös henkilökohtaisia uhrauksia. Jokin aika sitten Lyytinen ajoi pois kulmakarvansa.

– Kulmakarvat tulivat tielle. Ne rajoittivat luovaa ajattelua, ja halusin ne pois. Nyt minulla on enemmän tilaa taiteilla, kasvoni ovat vähän niin kuin tyhjä kangas.

– Meikkaaminen on tällä hetkellä niin iso osa elämääni, että hoidan kasvojani aika hyvin. En koskaan nuku meikit päällä, pesen kasvot aamuin illoin ja rasvaan niitä. Pyrin pitämään ihostani hyvää huolta.

Kuva: Pietu Lyytinen

Valon ja varjon leikkiä

Meikkitaiteilijan pitää olla selvillä varsin monista asioista, jotta lopputulos kestäisi lähempää tarkastelua.

– Avaruudellinen hahmotuskyky on tärkeää, eli pitää tietää, missä mikin osa menee, mihin valo osuu ja mihin varjo lankeaa. Ehkä se tässä on kaikkein haasteellisinta. Myös anatomian opiskelusta on hyötyä.

Kuva: Pietu Lyytinen

Lyytisellä on myös mielessään ihannekasvot meikkaamista varten.

– Yleisesti ottaen mitä vaaleampi ihminen on, sitä helpompaa häntä on meikata. Selkeät poskipäät ovat plussaa sekä vähän raskaammat luomet, jotka eivät kuitenkaan saisi ollaliianraskaat. Ja ihon pitäisi olla hyvässä kunnossa.

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Meikkaava mies = harvinaisuus

Lyytisen mielestä meikkaava mies on Suomessa edelleen tabu.

– Varsinkin miehille on vieläkin iso pala purtavaksi, kun toinen mies meikkaa. Palautetta saan puolesta ja vastaan. Joskus minulle on huudeltu negatiivisia asioita isosta porukasta, kun ei yksin uskalleta tulla sanomaan. Mutta ei tällainen minua hirveästi haittaa. Toisaalta olisi mukavaa, jos ihmiset pystyisivät olemaan avarakatseisempia. Luulen myös, että on paljonkin sellaisia, jotka haluaisivat kokeilla tällaista, mutta eivät uskalla.

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Kotikaupungissaan Järvenpäässä Lyytisellä on paikallisiakin faneja.

– Aina välillä kolme tyttöä tulee tuolla kadulla vastaan, se on sellaista kiljumista ja moikkaamista. Kyllähän sellainen on päivän piristys.

Lyytisen YouTube-videoilla taas on ollut parhaimmillaan yli 200 000 katsojaa.

Kuva: Pietu Lyytinen

Ideoilla leikittelyä

Vaikka Lyytinen tekee paljon myös drag-meikkejä, hän ei koe edustavansa kolmatta sukupuolta.

– Miellän itseni kokonaisvaltaisesti mieheksi, vaikka teenkin naisellisia meikkejä. Toisaalta sieltä löytyy maskuliinisiakin meikkejä. Pidän erilaisilla ideoilla leikittelystä, mutta ne eivät liity sukupuoleen tai siihen, kuinka määrittelen itseni.

– Tiedostan kyllä, että erotun massasta, mutta en halua erottua erottumisen takia. Satun vain pitämään siitä, miltä meikkaamisen jälkeen näytän.

Kuva: Pietu Lyytinen

Meikkaaminen käy terapiasta

Pietu Lyytisen elämään on mahtunut myös vaikeita aikoja. Häntä koulukiusattiin koko peruskoulun ajan, ja viisi vuotta sitten paras ystävä teki itsemurhan. Tästä seurasi muun muassa viiltelyä.

– Olin pitkään huonovointinen, ja minulla oli masennusta ja ahdistuneisuutta. Tällä meikkausharrastuksella on ollut varsin iso rooli siinä, että olen nyt näin hyvässä kunnossa.

– Voit muuntaa sisäiset hirviösi konkreettisiksi hirviöiksi omalle naamallesi – kyllähän niitä erilaisia taideterapioitakin löytyy, mutta tällaisesta en ole aiemmin tiennyt, Lyytinen hymyilee.

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle