1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Luontaistuotteita flunssaan? Lääkäri: "Jos niiden nauttiminen auttaa, niin voihan niitä ottaa"

Jos luontaistuotteen tai vitamiinivalmisteen kokee auttavan flunsaan, voi sitä silloin huoletta nauttia, sanoo lääkäri. On kuitenkin muutamia asioita, joita räkätautia sairastavan kannattaa ottaa huomioon.

terveys
Nainen yskii nenäliinaan.
Arja Lento / Yle

Pahimman flunssa-aallon aikaan moni hakeutuu lääkäriin, toiset taas kävelevät luontaistuotemyymälään. Luontaistuotteita, erilaisia vitamiineja ja lisäravinteita käytetään pääasiassa ennen räkätaudin iskemistä, mutta myös nuhan aikana oloa helpottamaan.

– Asiakkaat hakevat D-vitamiinia, sinkkiä ja C-vitamiinia – unohtamatta maitohappobakteereita, sillä suurin osa puolustusjärjestelmämme soluista sijaitsee suoliston alueella. Se vaikuttaa vastustuskykyyn, Kajaanin Life-myymälöiden kauppias Maarit Kettunen kertoo.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta sanoo, että jos kokee saavansa helpotusta luontaistuotteista ja vitamiineista, voi niitä käyttää flunssan hoitoon.

– Meillä ei ole niistä sellaista näyttöä, josta voisi sanoa, että onko niistä oikeasti hyötyä. Jos niiden nauttiminen auttaa, niin voihan niitä ottaa.

– Sillä varauksella, että luontaistuotteet voivat reagoida joidenkin lääkkeiden kanssa. Se on hyvä ottaa huomioon, Halonen jatkaa.

Sinkki ja C-vitamiini voivat auttaa

Kun olo pahenee, voimat katoavat ja nenä vuotaa, voi olla jo myöhäistä kääntyä vitamiinien ja luonnonvalmisteiden puoleen.

– On järkevämpää ottaa vaikka sinkkiä ennen kuin flunssa tulee. Kun flunssa tulee, niin silloin ollaan jo pikkuisen myöhässä. Voihan joillakin valmisteilla helpottaa oireita ja vaikuttaa flunssan kestoon, luontaistuotemyymälän kauppias Maarit Kettunen kertoo.

Jotakin näyttöä on toki olemassa, mutta en juurikaan ole luontaistuotteiden käyttöä suositellut.

Jaakko Halonen

– Sinkistä on paljon tutkimustietoa, sen tietävät lääkäritkin. Sitä voi yliannostaa muutaman päivän flunssassa ihan turvallisesti, Kettunen lisää.

Ja lääkärihän tietää.

– Joistakin vitamiineista ja hivenaineista on jonkinlaista näyttöä. Esimerkiksi sinkki ja C-vitamiini isommilla annoksilla voi lyhentää flunssaoireiden kestoa. D-vitamiinista näyttöä sen sijaan ei ole, erikoislääkäri Jaakko Halonen toteaa.

Kettunen kertoo kuitenkin asiakkaiden toisenlaisista kokemuksista.

– Juuri äsken asiakas kertoi lisänneensä D-vitamiiniannosta ja kertoi, että on flunssa pysynyt paremmin loitolla.

"Kauan ei kannata katsella ja odotella"

Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen ei ole suositellut potilailleen vitamiinien tai luontaistuotteiden käyttöä.

– Jotakin näyttöä on toki olemassa, mutta en juurikaan ole luontaistuotteiden käyttöä suositellut. Ensimmäiset asiat hoidossa ovat lepo ja runsas veden juominen. Tarvittaessa voi ottaa särkylääkettä. Hoidon pitää perustua asioihin, joista on oikeasti hyötyä.

Luontaistuotehylly.
Vitamiinit ja luontaistuotteet voivat auttaa, mutta näyttö on lääkärin mukaan melko heikkoa.Miia Roivainen / Yle

Luontaistuotemyymälän kauppias Maarit Kettunen kertoo joskus ehdottavansa flunssarohtoja hakemaan tulleille asiakkaille vierailua lääkärin luona.

– Jos asiakkaalla on pitkittynyt flunssa tai jälkitauti, niin tietenkin vinkkaamme, että kannattaisiko käydä lääkärissä. Hirveän kauan ei kannata katsastella ja odotella.

Voihan joillakin valmisteilla helpottaa oireita ja vaikuttaa flunssan kestoon.

Maarit Kettunen

Vaikka tutkittu näyttö joidenkin valmisteiden kohdalla olisi heikkoa tai olematonta, voivat ne silti auttaa. Lääkäri Jaakko Halonen sanoo lumevaikutuksen olevan melko suuri.

– Se voi olla 50 prosenttia eli puolet kokee saavansa hyötyä. Ei sitä silloin pidä vähätellä.

Kettusen mukaan suosituimpia flunssaa helpottavia valmisteita ovat muun muassa Carmolis-tipat ja Auringonhattu-uute. Lääkärin mukaan ne voivat helpottaa oloa.

– Kyllä ne voivat vaikuttaa oloon, mutta flunssan hoitamiseksi osoitettua näyttöä ei ole.

Korjaus 25.11.2015 klo 7.47: Jaakko Halosen sukunimi korjattu Heikkisestä Haloseksi.

Lue seuraavaksi