Hyppää sisältöön

Talventörröttäjä kurkottaa kohti taivasta - ja voi tuoksua

Kasviretket yhdistetään usein kevääseen, mutta kasveihin on mahdollista tutustua myös talvella. Tuore tietokirja valottaa talventörröttäjien saloja.

Ari-Pekka Huhta tarkastelee talventörröttäjää. Kuva: Mira Stenström / Yle

Pohjoisessa ja idässä on jo lunta, etelässä talvi vasta tekee tuloaan. Monissa kasveissa kesän väriloisto on vaihtunut ruskeuteen, harmauteen ja mustaan eivätkä kasviretket tule välttämättä ensimmäisenä mieleen. Talvi sopii kuitenkin hyvin kasviretkeilyyn, sanoo juuri julkaistun talviasuisten heinien ja ruohojen tunnistusoppaan kirjoittanut Ari-Pekka Huhta.

–Talventörröttäjät pääsevät visuaalisesti parhaiten näkyviin, kun tulee hanki ja on kontrasti valkoisuuteen.  Syksyllä löytää enemmän sellaisia lajeja, joissa siemenet ovat vielä kiinni. Kevättalvella taas on otolliset olosuhteet siinä mielessä, että esimerkiksi järvenrannoilla suksilla pääsee paikkoihin, joihin syksyllä ei vielä pääse.

Talventörröttäjät-kirja johdattaa lukijan erilaisten talviasuisten kasvien havainnoimiseen. Kirjassa on kuvia kasveista kesä- ja talviolemuksessaan sekä tietoa kasvupaikoista. Aloittelijalle Huhta antaa neuvon aloittaa talvisten kasvien tunnistaminen kookkaimmista törröttäjistä. Talventörröttäjiä löytyy esimerkiksi joutomailta, rannoilta ja metsistä: kaikissa on oma lajistonsa.

–Kookkaimmat lajit oppii tuntemaan aika äkkiä. 20 - 30 lajia tunnistaa helposti yhdellä päiväkävelyllä. Ulkonäkö on se ensimmäinen, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Kun pääsee alkuun, niin sitten voi tarkemmin katsoa esimerkiksi siementen muotoja, lehtijäänteitä ja lehtiarpia.

Kasveja voi myös haistaa, sillä osassa kasveista on jäljellä kesän tuoksu.

–Asterikasvien heimossa löytyy lajeja, joilla tuoksu säilyy läpi talven. Esimerkiksi pietaryrtti tuoksuu vahvasti yrttiselle. Myös siankärsämöllä on vahva tuoksu. Kun sitä ottaa sormiinsa, hieroo ja haistaa, niin siitä saa jo vinkin lajin tunnistuksesta, kertoo Ari-Pekka Huhta.

Talvisen kasviretkeilijän varusteiksi riittävät lämpimät vaatteet ja tarvittaessa lämmin juotava. Kasvien tarkempaan tarkasteluun soveltuu suurennuslasi tai luuppi.

Talventörröttäjien kauneus on Ari-Pekka Huhdan mukaan niiden mikromaailmassa.

- Kun oppii katsomaan kasveja hieman lähempää ja miettii, minkälaisiin tarkoitusperiin törröttäjien siemenet ja siemeniä sisällään pitävät kodat sekä hedelmät ovat kehittyneet. Niistä löytyy uskomattoman loistavasti suunniteltuja sopeumia talvileviämiseen. Siinä on se kauneus.