Hyppää sisältöön

Uusi suomalaislöytö voi mullistaa langattomat verkot – "Jopa satojen miljardien eurojen arvoinen"

Suomalaisen tutkijan yksinkertainen oivallus saattaa ratkaista langattoman tiedonsiirron ruuhkat. Tekniikan alan järjestöt ennakoivat, että tutkimustulos saattaa vielä osoittautua satojen miljardien eurojen arvoiseksi innovaatioksi uusissa 5G-verkoissa.

Kuva: Mariia Riihonen

Ristijärveläissyntyisen Taneli Riihosen väitöskirja palkittiin 19.11. vuoden parhaana tekniikan alan opinnäytteenä. Palkinnon jakaneet Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF ennakoivat palkinnon perusteluissa, että Riihosen väitöstyössään esittämä oivallus voi osoittautua maailmanlaajuisesti satojen miljardien eurojen arvoiseksi ratkaisuksi ruuhkautuvien radiotaajuuksien tiedonvälityskyvyn ongelmaan.

Riihonen itse kuvailee asiaa yksinkertaiseksi.

– Kaikki nykyaikaiset tietoliikennejärjestelmät perustuvat joko taajuusjakoon tai aikajakoon. Se tarkoittaa, että esimerkiksi langattoman netin tukiasema lähettää yhdellä taajuudella ja vastaanottaa toisella, taikka lähetys ja vastaanottaminen tapahtuvat eri aikaan.

Taneli Riihonen löysi väitöstutkimuksessaan keinon saada sama tukiasema tekemään lähettämisen ja vastaanottamisen samanaikaisesti samalla taajuudella. Hänen saamansa väitöskirjapalkinnon arvo on 7 500 euroa.

– Väitöksen aihetta valitessani mietin, että miksei tätä ole tutkittu aiemmin. Aloin vain kyseenalaistaa, että miksi radiolaite ei voisi lähettää ja vastaanottaa tietoa yhtäaikaa.

Tutkija ei usko rikastuvansa löydöllä

Käytännössä saman taajuuden käyttäminen yhtä aikaa lähettämiseen ja vastaanottamiseen tuplaisi tiedonsiirtokyvyn. Kysymys on mullistavasta keksinnöstä, mutta tie kaupalliseen käyttöön on vasta alussa. Tekniikka toimisi viidennen sukupolven langattomissa verkoissa eli 5G-verkoissa.

Aloin vain kyseenalaistaa, että miksi radiolaite ei voisi lähettää ja vastaanottaa tietoa yhtäaikaa.

Taneli Riihonen

– Sanoisin, että varteenotettavia perustutkimusvaiheen prototyyppejä on jo olemassa, ja näyttää, että tekniikka olisi kehitettävissä tuotteeksi, kunhan jokin yritys ottaa sen asiakseen.

Riihosen löydöksestä voidaan siis saada miljardihyötyjä, mutta tutkija itse ei odota rikastuvansa.

– En tule saamaan tästä rojalteja eikä mitään patentteja ole haettu. Tieteellinen työ on luonteeltaan täysin avointa.

Taneli Riihonen valmistui Kajaanin Lyseon lukiosta vuonna 2000. Hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta diplomi-insinööriksi vuonna 2006 ja väitteli tohtoriksi Aalto-yliopistosta viime vuonna. Nyt Riihonen on vierailevana tutkijana Columbian yliopistossa New Yorkissa.