Vastaanottokeskuksen asukkaat puukotuksen jälkeen: "Eivät kaikki suomalaiset ole sellaisia"

Kangasalla Kaivannon vastaanottokeskuksen pihalla tiistaina tapahtunut puukotus on herättänyt hämmennystä turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Tapahtumasta on puhuttu asukkaiden kanssa. Väkivalta säikäytti, muttei pelota.

turvapaikanhakijat
Kaivannon vastaanottokeskus, bussipysäkki
Antti Eintola / Yle

Tiistai-iltana Kangasalla sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa tapahtunut irakilaissyntyisen miehen puukotus on puhuttanut asukkaita ja henkilökuntaa.

Poliisi tutkii maahanmuuttajan pahoinpitelyä, jossa kolmen suomalaismiehen epäillään pahoinpidelleen vastaanottokeskuksen asukkaan nyrkein ja puukolla. Poliisi luonnehtii, että mies selvisi hyökkäyksestä hengissä vain hyvällä tuurilla.

Kaivannon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Katja Ala-Kapee sanoo, että tiistaisen väkivallanteon jälkeen tunnelmat ovat hämmentyneitä.

– Sekä työntekijävät että asukkaat ovat olleet hämmentyneitä siitä, että miten tällaista on päässyt käymään.

Vastaanottokeskuksen asukkaita on tapahtuman jälkeen kehotettu välttämään yksin liikkumista. Heitä on myös opastettu tarvittaessa soittamaan hätänumeroon.

Maahanmuuttajille on puhuttu tapahtuneesta paljon

Elämä on kuitenkin jatkunut Kaivannon vastaanottokeskuksessa tavalliseen tapaan. Aikaa kulutetaan siivoamalla, pelaamalla ja juttelemalla. Keskuksen asukkaille on selitetty tekojen taustoja.

– Olemme myös kertoneet, että Suomessa poliisi hoitaa nämä asiat.

Vastaanottokeskuksen asukkaille on tapahtuneesta puhunut henkilökunta. Myös poliisi on käynyt kertomassa tilanteesta, ja se on auttanut asukkaita rauhoittumaan.

Irakista Suomeen tullut mies ei halua kertoa nimeään turvallisuussyistä. Väkivalta säikäytti, muttei pelota.

– Meille on kerrottu, etteivät kaikki suomalaiset ole tällaisia. Ja olemme samaa mieltä. Täällä työskentelevät ihmiset ovat ainakin mahtavia, mies sanoo.