Hotelli Tallukan omistaja: Kunta petti minut

Asikkalan kuntapäättäjät pettyivät, kun kunnan ainoa hotelli muutetaan vastaanottokeskukseksi. Hotellin omistaja taas katsoo, ettei kunta pitänyt kaikkia lupauksiaan hotellin toimintaedellytysten turvaamiseksi. Yritystoiminta pyörii eri logiikalla kuin kuntapolitiikka, huomauttaa omistaja.

turvapaikanhakijat
Kalevi Gran
Tuija Veirto / Yle

Hotelli Tallukan kiinteistön omistaja, Talluka-yhtiöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kalevi Gran ei niele purematta kunnan kritiikkiä.

Kiinteistönomistaja Gran huomauttaa, että ennen päätöstä muuttaa hotelli vastaanottokeskukseksi hän oli suunnitellut alueelle kylpylää. Kunta kuitenkin perääntyi hankkeesta.

– Viime vuonna oli tämmönen kylypylähanke, jota vietiin eteenpäin kunnanhallituksessa ja -valtuustossa. Päätettiin, että kunta lähtee hankkeeseen mukaan tietyllä rahapanoksella.

Kalevi Granin mukaan kunta kuitenkin perääntyi kylpylähankkeesta samalla kun se hyväksyi suunnitelmat seikkailupuistosta.

– Kunta otti pois aiemman päätöksensä, vaikka sen piti olla lopullinen. Voisin sano, että minä koin tulleeni petetyksi. Tarkoitus oli, että seikkailupuisto olisi ollut ensiksi ja sitten sen perään tämä kylpylähomma.

Pikaisesti liikkeelle

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan vastaanotokeskuksen toiminta lähtisi liikkeelle hotellissa vaiheittain. Ensimmäiset turvapaikanhakijat otettaisiin vastaan jo ensi kuussa.

Sopimuksen mukaan hotelli tuottaa vastaanottokeskustoiminnasta vastaavalle Kotouma Oy:lle kaikki majoitus- ja ateriapalvelut sekä vastaa kiinteistön ylläpidosta.

Tunnelmat on aika sekavat.

Suvi Uusitalo

Kalevi Granin mukaan yhtiön 15 - 20 työntekijälle tarjotaan jatkossa mahdollisuutta hakea vastaanottokeskukseen töihin.

Hyvinvointipalveluja tarjonneet yritykset ovat tiloista viime aikoina hiipuneet.

– Meillä on tällä hetkellä vuokralla vain yksityinen fysioterapeutti ja sen ohella 4H-yhdistys, Gran kertoo.

Hotelliyrittäjän mukaan hotellin käyttöasteessa on Tallukassa ja koko maakunnassa parantamisen varaa.

– Hotellien käyttöaste on Päijät-Hämeessä maan matalin. Isoissa kohteissa kuten meilläkin on, niin käyttöasteet ovat liian alhaiset, hän toteaa.

"Eivät asiakkaat sinne halua enää tulla"

Fysioterapeutti, yrtittäjä Suvi Uusitalon mukaan uutinen muutoksista yllätti hänet täysin.

– Hotellin työntekijät kyselivät minulta toissapäivänä, että tiedänkö mitä täällä tulee tapahtumaan, kun he eivät tienneet mitään. Enkä tiennyt minäkään ennen kuin eilisiltana törmäsin uutiseen netissä. Ei minulle mitään ole asiasta kerrottu.

Tallukan ohella muallakin vastanottoa pitävän Uusitalon mukaan hänellä on riittänyt asiakkaita hyvin. Tallukassa tilat ovat olleet toimivat ja yrittäjä on voinut hyödyntää myös kuntosalia ja uima-allasta asiakastyössä.

Ei minulle mitään ole asiasta kerrottu. 

Suvi Uusitalo

– Tunnelmat on aika sekavat. Lähinnä tässä nyt miettii, että miten [ja missä] eteenpäin. Uutinen tuli niin nopealla aikataululla, että me ei olla valmistauduttu tähän millään tavalla. Ihmisten puheista olen ymmärtänyt, että eivät asiakkaat sinne halua [enää] tulla.