1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lukiolaisten kehittelemät kasvisruoat maistuvat kavereillekin

Eurajoen lukion oppilaat pyrkivät lisäämään kasviksia kouluruokailuun suunnittelemalla uusia kasvispainotteisia ruokia. Testikeittiössä syntyi lopulta kolme erilaista ruokalajia, joista valitaan koulun nimikkoruoka.

Kotimaan uutiset
Kesäkurpitsa-jauhelihapaistosta ja kasviksia lautasella
Kesäkurpitsa-jauhelihapaistos kisaa Eurajoen lukion nimmikkoruoan tittelistä. Ruokalajin on kehittelleet lukion kakkosluokkalaiset.Kati Rantala / Yle

Eurajoen lukion kakkosluokkalaiset saivat aiemmin syksyllä haastavan tehtävän. Tarkoituksena oli kehitellä kasvispainotteisia ruokalajeja, jotka maistuisivat muillekin koululaisille.

Finaalikolmikkoon päätyivät muun muassa kiinankaalta ja paprikaa sisältävä broiler-nuudeliwokki, porkkana-bataattisosekeitto sekä mausteinen kesäkurpitsa-jauhelihapaistos. Viimeisin oli koululaisten maisteltavana tänään.

– Voimakasta makua löytyy. Mausteita toki on aika paljon. Kesäkurpitsa on parempaa kun se on viipaloitu ohuemmaksi. Aikasemmassa versiossa paksut kurpitsasiivut maistuivat vähän omituiselta ja perunamaiselle, analysoi ruokien kehittelyssä mukana ollut Emin Karaca.

Rohkaisevaa palautetta

Lukiolaiset ovat tutustuneet kotitaloustunneilla koko syksyn ajan kasvisruokiin ja soveltaneet oppejaan innokkaasti. Ruokalan henkilökunta kokkaa mielellään uudenlaisia kasvisruokia, jotka maistuvat nuorille.

– Olemme kaikki päässeet tämän projektin aikana oikein asian ytimeen. Jokaisen mielipidettä on kysytty ja pyydetty koemaistamaan moneen otteeseen. Olemme tehneet opiskelijoiden kanssa hyvää tiimityötä näiden ruokalajien eteen ja saatu aikaan tosi maukkaita ruokia, kehuu ruokapalveluvastaava Marianne Lintula.

Kehuja on tullut myös muilta oppilailta. Kolmesta kehitetystä ruokareseptistä valitaan äänestyksellä lukiolaisten suosikki, josta tulee Eurajoen lukion nimikkoruoka. Sivukorvalla kuultuna myös yläastelaiset pitivät tänään tarjoiltua kesäkurpitsa-jauhelihapaistosta huippuna.

– Tuollainen palaute tuntuu tosi kivalta. Olemme kuitenkin aika pienellä porukalla kehitelleet nämä annokset, joten on hienoa että ne maistuvat oikeasti muillekin, iloitsee lukiolainen Katri Jalonen.

Lue seuraavaksi