Ranskan parlamentti hyväksyi hätätilan jatkamisen

Hätätilan on tarkoitus kestää kolme kuukautta ja viranomaiset saavat sen myötä myös oikeuden estää pääsyn joillekin verkkosivuille ja sosiaalisen median profiileihin.

Pariisin terrori-iskut
Ranskan parlamentti.
Ranskan parlamentti osoitti suosiotaan Ranskan turvallisuusjoukkojen toiminnalle 18. marraskuuta.Alain Jocard / AFP

Ranskan parlamentti päätti torstaina hyväksyä Pariisin perjantaisten iskujen jälkeen asetetun kansallisen hätätilan jatkamisen kolmen kuukauden pituiseksi.

Ranskan presidentti Francois Hollande julisti heti iskujen jälkeen hätätilan 12 päiväksi. Hätätilan jatkaminen tätä kauemmin vaatii maan parlamentin hyväksynnän. Alahuone hyväksyi jatkon tänään torstaina, ylähuoneen on tarkoitus keskustella asiasta perjantaina. Senaatin hyväksynnän jälkeen hätätila pysyisi voimassa.

Parlamentti hyväksyi hätätilan jatkamisen äänin 551-6. Senaatin odotetaan myös hyväksyvän hätätilan pidentämisen perjantaina.

Parlamentin aloittaessa keskustelunsa hätätilan pidentämisestä, Ranskan pääministeri Manuel Valls totesi, että terroristit saattaisivat käyttää biologisia tai kemiallisia aseita mahdollisissa iskuissaan.

– Emme voi sulkea mitään mahdollisuutta pois. Mutta tiedämme ja pidämme mielessämme, että kemiallisten ja biologisten aseiden mahdollisuus on olemassa, Valls totesi puhuessaan parlamentille.

Valls ei kuitenkaan maininnut, että viranomaisilla olisi tietoa välittömästä tämän kaltaisesta uhasta.

Hätätila antaa poliisille lisää oikeuksia

Parlamentti hyväksyi torstaina myös, että hätätilan puitteissa viranomaisilla on oikeus estää sellaisille verkkosivuille ja sosiaalisen median profiileihin pääsy, jotka yllyttävät terrorismiin tai ylistävät terroritekoja.

Poliisilla on myös hätätilan myötä suuremmat oikeudet tehdä pidätyksiä ja etsintöjä sekä rajoittaa ihmisten ja autojen liikkumista tarvittaessa.

Ranskalaisilla poliiseilla on myös oikeus kantaa asetta vapaa-ajallaan. Heidän on kuitenkin käytettävä poliisin käsivarsinauhaa, jotta mahdollisilta sekaannuksilta vältyttäisiin.

Valls ylisti parlamentin päätöksen jälkeen lainsäätäjien "viisautta".

Iskujen pääsuunnittelija kuoli poliisin ratsiassa

Pariisin syyttäjä François Molins ilmoitti torstaina virallisesti, että iskujen todennäköinen pääsuunnittelija Abdelhamid Abaaoud kuoli poliisin Saint-Denis'n lähiössä tekemässä iskussa. Sen sijaan iskuihin osallistunut kahdeksas terroristi Salah Abdeslam on yhä karkuteillä.

Toinen kuolleista on nainen, joka ilmeisesti räjäytti itsensä ratsian aikana. Poliisin mukaan hän on Abaaoudin serkku.

Jotkut Saint-Denis'n paikalliset asukkaat kertoivat uutiskanava CNN:lle keskiviikkona, että he olisivat nähneet Abaaoudin viime aikoina naapurustossa ja paikallisessa moskeijassa. The New York Times -lehden haastattelema nainen puolestaan kertoi ystävänsä nähneen Salah Abdeslamin alueella alkuviikosta.

Ainakin toinen iskussa kuolleiden ruumiista oli niin pahoin ruhjoutunut, ettei sitä voitu heti tunnistaa. Abaaoud tunnistettiin sormenjälkien perusteella.

Ranskalaiset tiedotusvälineet ovat kertoneet, että ratsian kohteena olleessa asunnossa olisi ollut neljäs terroristien ryhmä, joka olisi mahdollisesti suunnitellut iskua Pariisin Charles de Gaullen lentokentälle ja La Défensen bisnesalueelle.

Lähteet: AP, AFP, Reuters