Kouluverkkoselvitys: Yksi uusi koulu sulkisi viisi kyläkoulua Tammelassa

Uusien koulujen rakentaminen näyttää innostavan kunnissa. Monitoimirakennusten miettiminen on nyt työpöydällä jo paitsi Forssassa, myös Tammelassa.

Kuva: Mikael Juntunen / Yle

Tammelan kouluverkkoselvitys (siirryt toiseen palveluun) on valmistunut, ja siinä ehdotetaan useita vaihtoehtoja koulutyön järjestämiseksi tulevaisuudessa. Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson esittää kunnanhallitukselle vaihtoehtoa B eli kokonaan uuden koulun rakentamista Pohjois-Tammelaan.

Esityksen mukaan Pohjois-Tammelaan siis rakennetaan kokonaan uusi koulu ja viisi kyläkoulua lakkautetaan. Ajatuksena on sulkea Teuron, Letkun, Portaan, Kaukjärven ja Myllykylän koulut. Tammelassa opetusta annettaisiin näin kolmessa koulussa, eli kirkonkylän koulukeskuksessa, Etelä-Tammelan Riihivalkamassa ja Pohjois-Tammelan uudessa koulussa.

Kouluverkkoselvitys tehtiin Tammelassa todella ripeästi ja on nyt valmis. Kunnanhallitus pääsee pureskelemaan sitä maanantaina. Uudessa koulussa olisi opetuksen lisäksi aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa, nuorisotoimen palveluja ja liikuntapalveluja, mutta myös vaikkapa päivähoitoa. Ikähmiset voisivat käydä siellä ruokailemassa ja koulupäivän jälkeen tilat olisivat kyläläisten käytössä.

Vaikka uuden koulun rakentaminen on taloudellisesti raskasta, sen rakentamisen taustalla ovat juuri taloudelliset syyt. Suuressa koulussa opetus oppilasta kohden on Tammelassa maksanut noin 8 000 euroa vuodessa, kun taas pikkukoulusssa lasku on yli 10 000.

Myös naapurissa Forssassa uuden monitoimikeskuksen rakentamisen taustalla ovat kustannukset. Kaikkia säästöjä emme vielä tiedä, mutta ainakin kiinteistökustannukset laskisivat, mikäli kaupungissa olisi vain yksi suuri monitoimirakennus.

Myös Somerolle ja Urjalaan rakennetaan uutta koulua.

_Päivitetty 20.11.2015 klo 9:49: Tammelan kunnanjohtaja esittää viiden kyläkoulun lakkauttamista, eli myös Portaan ja Kaukjärven koulut lakkautettaisiin. Otsikkoa muutettu tämän mukaan. Aiemmin jutussa puhuttiin vain kolmesta koulusta. _