Tiedustelutieto Pariisin pääterroristista ei tavoittanut Ranskaa

Ranska sai kuulla vasta iskujen jälkeen, että Abdelhamid Abaaoudin tiedettiin palanneen Eurooppaan, kertoo sisäministeri Bernard Cazeneuve. Kreikka kiistää väitteen, että Abaaoud olisi ollut Kreikassa.

Pariisin terrori-iskut
Bernard Cazeneuve
Sisäministeri Bernard Cazeneuve vieraili keskiviikon poliisioperaation jälkeen Saint-Denis'n lähiössä, jossa Abdelhamid Abaaoud surmattiin. Etienne Laurent / EPA

Ranskan sisäministerin Bernard Cazeneuven mukaan terrorismin vastainen tieto ei kulkenut Euroopassa ennen Pariisin iskuja.

Ranska ei saanut tietää muilta mailta, että terroristiksi epäilty Abdelhamid Abaaoud ei ollutkaan Syyriassa, vaan hänen tiedettiin palanneen Eurooppaan, Cazeneuve sanoo.

– Vasta kolme päivää perjantain iskujen jälkeen Euroopan ulkopuolinen tiedustelupalvelu viestitti tienneensä hänen olleen Kreikassa, Cazeneuve kertoi tiedotustilaisuudessa.

Kreikan sisäministeriön mukaan tieto Abaaoudin oleskelusta Kreikassa ei pidä paikkaansa. Väitteen tueksi ei ole Kreikassa saatu mitään näyttöä, eikä Ranskakaan ole esittänyt Kreikalle sellaista, ministeriön edustaja sanoi.

Cazeneuve vaatii Eurooppaa organisoitumaan

Abaaoudin uskotaan suunnitelleen Pariisin viime perjantain terrori-iskut, joissa kuoli 129 ihmistä. Hänet surmattiin keskiviikkona poliisioperaatiossa pariisilaisessa lähiössä.

Hänen arvellaan olleen osallisena neljässä Ranskan viranomaisten estämässä terrori-iskussa Ranskassa sitten viime kevään.

Huhtikuussa kohteena piti olla Pariisin lähellä sijaitseva kirkko ja elokuussa Amsterdamin ja Pariisin välinen juna. Kahta muuta kohdetta viranomaiset eivät ole täsmentäneet.

– Kaikkien on tajuttava, miten tärkeää Euroopan on havahtua, organisoitua ja puolustautua terroristien uhkaa vastaan, Cazeneuve suomi.

Lähteet: AFP, Reuters