1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailman toiseksi suurin timanttilöytö kautta aikojen – 1 111 karaatin kivi

Jättitimantin myyntihinnaksi arvioidaan lähes 67 miljoonaa dollaria.

Botswanasta löytyi 1 111 karaatin timantti. Se on kautta aikojen toiseksi suurin timanttilöytö. Kuva: Lucien Comen / Lucra Diamond Corp

Ruotsalais-kanadalainen yhtiö on tehnyt maailman toiseksi suurin timanttilöydön kautta aikojen. Valtavan kiven koko on 1 111 karaattia. Sen levein sivu on 6,5 senttimetriä pitkä.

Löydön teki timanttiyhtiö Lucara Diamond, ja se kaivettiin esiin Karowen kaivokselta Botswanasta. Lucara Diamond kuuluu ruotsalais-kanadalaiseen Lundin Mining -yhtiöön. Sen osake on noussut Tukholman pörssissä torstaina yli 30 prosentilla.

– Tämä on todella hauskaa, olen lähes euforinen, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Lukas Lundin sanomalehti Svenska Dagbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Kaivoksen timantteja on aiemmin myyty noin 60 000 dollarin karaattihintaan. Jättitimantin hinta olisi siis lähes 67 miljoonaa dollaria, kertoo SvD.

Suurin koskaan löydetty timantti on Cullinandia-timantti, 3 106 karaattia. Se löydettiin Etelä-Afrikasta vuonna 1905, ja siitä hiottiin muun muassa Afrikan tähti. Timantista hiotut kivet kuuluvat Britannian hovin kruununjalokiviin.