Valls: Osa Pariisin terroristeista käytti pakolaiskaaosta hyväkseen, mutta ei kaikki

Ranskan presidentti François Hollande on antanut määräyksen, että Ranskan on kiihdytettävä ilmaiskuja Syyriaan ja Irakiin entisestään.

Pariisin terrori-iskut
Peitetty huri makaa kadulla.
Terrorisikun jälkiä kahvilan edustalla.Franck Fife / EPA

Pariisin terrori-iskuista epäiltyjen joukossa on henkilöitä, jotka soluttautuivat maahan pakolaiskriisin varjolla, sanoi Ranskan pääministeri Manuel Valls France 2 -kanavan haastattelussa torstaina.

– Nämä yksilöt käyttivät pakolaiskriisiä ja kaaosta hyväkseen, jotta osa heistä pääsisi livahtamaan Ranskaan. Osa oli jo valmiiksi Belgiassa. Ja osa, minun pitää muistuttaa, oli jo Ranskassa, sanoi Valls.

Ei tietoa kahdeksannesta miehestä

Vallsin mukaan Ranskalla ei ole tietoa siitä, missä hyökkäyksiin osallistunut, niin kutsuttu kahdeksas mies voisi olla. Salah Abdeslamin tiedetään paenneen Ranskasta kohti Belgiaa. Poliisi pysäytti hänet lähellä Belgian rajaa hyökkäysten jälkeen, mutta päästi hänet jatkamaan matkaansa.

– Uhka on olemassa. Emme tiedä tässä tutkinnan vaiheessa, onko perjantai-illan hyökkäyksiin Pariisissa osallistunut suoraan muita ryhmiä tai yksilöitä, sanoi Valls.

Valls myös kehotti muita EU-maita ottamaan vastuun rajojensa valvomisesta. Hän arveli, että Schengenin vapaan liikkuvuuden alue voi muutoin olla vaarassa hajota.

Vihje Abaaoudin olinpaikasta tuli Marokosta

Marokon tiedustelupalvelu välitti Ranskaan vihjeen, joka johti Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi uskotun Abdelhamid Abaaoudin olinpaikan selviämiseen, kertoi Ranskan poliisi torstaina. Abaaoud kuoli poliisioperaatiossa Pohjois-Pariisin lähiössä keskiviikkona.

Poliisi teki torstaina ratsia poliisioperaation yhteydessä itsemurhapomminsa räjäyttäneen naisen äidin kotiin, kertoo uutistoimisto AFP. Tutkintaa lähellä olevan lähteen mukaan poliisi uskoo, että nainen oli Abaaoudin 26-vuotias serkku.

AFP ei kerro, mitä ratsian yhteydessä mahdollisesti löytyi. Naisen veli kertoo AFP:lle, että nainen radikalisoitui noin puoli vuotta sitten. Hän oli alkanut käyttää kasvot kokonaan peittävää niqab-huivia.

– Hän oli henkisesti epävakaa. Hän ei halunnut opiskella uskontoa. En koskaan nähnyt hänen edes avaavan Koraania, kertoi veli AFP:lle.

Holland määräsi lisää ilmaiskuja

Ranskan presidentti François Hollande on antanut määräyksen, että Ranskan on kiihdytettävä ilmaiskuja Syyriaan ja Irakiin entisestään. Hollande ilmoitti iskujen lisäämisestä jo maanantaina.

Hän matkustaa ensi viikon tiistaina Washingtoniin tapaamaan presidentti Barack Obamaa ja torstaina Moskovaan tapaamaan presidentti Vladimir Putinia. Varsinkin Venäjä on halunnut tehdä yhteistyötä Isisiä vastaan Syyriassa.

Ranska on lisäksi pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostolta valtuutuksia käyttää "kaikkia välttämättömiä keinoja" Isisin vastaisessa taistelussa. Se on esittänyt turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaluonnosta, että kaikki YK-maat kaksinkertaistaisivat pyrkimyksensä estää ja lopettaa Isisin ja muiden al-Qaidaan kytköksissä olevien ääriryhmien terroristiteot.

Lähteet: AFP, Reuters