Obamalle näpäytys edustajainhuoneelta – pakolaispolitiikkaa päätettiin kiristää tuntuvasti

Demokraattien rivit rakoilivat, kun kongressissa äänestettiin Yhdysvaltojen pakolaispolitiikan kiristämisestä. Presidentti Barack Obaman vastustama esitys etenee seuraavaksi senaattiin. Obama on uhannut kaataa esityksen veto-oikeudellaan.

Ulkomaat
Presidentti Barack Obama puhumassa Apec-järjestön huippukokouksessa Manilassa.
Presidentti Barack Obama puhumassa Apec-järjestön huippukokouksessa Manilassa. Aaron Favila / EPA

Yhdysvalloissa edustajainhuone päätti torstaina kiristää tuntuvasti Syyriasta ja Irakista saapuvien pakolaisten maahantulon ehtoja.

Päätös on kirvelevä tappio presidentti Barack Obamalle, joka uhkasi keskiviikkona käyttää veto-oikeuttaan lain kaatamiseksi. Lakiehdotuksen taakse asettunut enemmistö oli kuitenkin niin merkittävä, että uhkauksen toteuttaminen ei ole ainakaan vielä mahdollista.

Veto-oikeuden kumoavan enemmistön teki mahdolliseksi demokraattien rivien rakoilu. Äänestyksessä lakiehdotuksen puolesta äänesti republikaanien lisäksi 47 demokraattia edustajanhuoneen 188 demokraatin joukosta. Kaikkiaan lain taakse asettui 289 edustajaa, ja sitä vastusti 137 edustajaa.

Lakiehdotus syntyi reaktiona Pariisin terrori-iskuihin. Republikaanit pelkäävät, että pakolaiset lisäisivät terrori-iskun vaaraa myös Yhdysvalloissa. Obama on arvostellut republikaanipoliitikkoja syyrialaispakolaisten vastaisen hysterian levittämisestä.

Yhdysvaltojen ovet sulkeutuvat

Laki kiristäisi Yhdysvaltojen entisestään tiukkaa pakolaispolitiikkaa merkittävästi. Maahanpääsyn edellytyksenä olisi liittovaltion poliisin FBI:n suorittama turvallisuusselvitys pakolaisen taustoista. Selvityksen lisäksi vaaditaan maan korkeimpien turvallisuuselinten johtajien kongressille antama todistus siitä, että pakolainen ei ole uhka maan kansalliselle turvallisuudelle.

Voimaantullessaan laki käytännössä estäisi syyrialaisten ja irakilaisten turvapaikanhakijoiden maahanpääsyn täysin, uutistoimisto AP tulkitsee.

Lakiehdotus etenee seuraavaksi senaattiin, jossa republikaanien enemmistö on pienempi kuin edustajainhuoneessa. Esitys vaatii taakseen myös senaatissa kaksi kolmasosaa äänistä, jotta presidentillä ei olisi oikeutta kaataa sitä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters