Siirtolaisten suunta kääntyi USA:ssa – useampi meksikolainen lähtee kuin tulee

Yhdysvaltojen historian suurimmassa siirtolaisliikkeessä on tapahtunut käänne. Finanssikriisin jälkeen meksikolaisia on lähtenyt maasta enemmän kuin mitä uusia on tullut tilalle.

USA:n presidentinvaali
Valvontatorni Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä raja-alueella
Valvontatorni Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä raja-alueellaMichael Reynolds / EPA

Useampi meksikolainen on suunnannut pois Yhdysvalloista kuin mitä maahan saapuu uusina siirtolaisina, selviää Pew Research Center -tutkimuslaitoksen torstaina julkaisemasta raportista (siirryt toiseen palveluun).

Vuosien 2009 ja 2014 välillä yli miljoona meksikolaista on palannut takaisin Meksikoon. Samalla aikavälillä vain 870 000 meksikolaista on suunnannut Yhdysvaltoihin.

Suurimpana syynä paluumuuttoon on ollut meksikolaisten toive perheiden yhdistämisestä. Tutkimuksen mukaan taustalla on vaikuttanut myös Yhdysvaltojen talouden hidas toipuminen finanssikriisistä, mikä on vaikeuttanut siirtolaisten tilannetta työmarkkinoilla. Uusien siirtolaisten tuloon taas on saattanut osaltaan vaikuttaa rajakontrollin kiristyminen.

Merkittävä muutos

Tutkimus kertoo käänteestä Yhdysvaltojen historian suurimmassa siirtolaisliikkeessä. Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana yli 16 miljoonaa meksikolaista on muuttanut Yhdysvaltoihin.

Käännettä on osattu odottaa. Tutkimuslaitoksen raportti vuodelta 2012 osoitti maiden välisen nettosiirtolaisuuden, eli maahanmuuton ja maastamuuton erotuksen, olleen jo lähellä nollaa. Suunta kääntyi nyt ensimmäisen kerran.

Lähestyvät presidentinvaalit ovat nostaneet siirtolaisuusteeman pinnalle Yhdysvaltojen julkisessa keskustelussa. Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä liikemies Donald Trump on luvannut rakentaa valtavan muurin Meksikon rajalle pysäyttääkseen ”hallitsemattoman tulvan”.

Lähteet: AP, Pew Research Center