Sisäministerit koolla Brysselissä – EU:n ulkorajojen valvontaan odotetaan tiukennuksia

Pariisin julma terrori-isku lisää suopeutta rajoituksiin. Passitietoja verrattaisiin tarkemmin muihin tietokantoihin.

Ulkomaat
EU:n ja jäsenmaiden liput Euroopan parlamentin edustalla Brysselissä.
Patrick Seeger / EPA

EU:n sisäministerit kokoontuvat Brysselissä perjantaina aamupäivällä ylimääräiseen kokoukseen Pariisin terrori-iskun vuoksi. Pariisin edellisten tammikuussa Charlie Hebdo -lehteen tehtyjen iskujen jälkeen koottu toimenpidelista kaivettiin esiin. Varsinkin Ranska patistaa muita, että usein jähmeä EU saisi tuloksia aikaan.

Ministerien odotetaan kiristävän EU:n ulkorajojen eli passivapaan Schengen-alueen rajojen valvontaa.

Luvassa on tiukempia passintarkastuksia EU:n ulkorajoilla sekä EU-kansalaisille että muualta tuleville.

Ehdotuksen mukaan tarkoitus olisi verrata järjestelmällisesti passitietoja muun muassa Schengen-tietokannoissa oleviin tietoihin. Näin voidaan rajalla havaita esimerkiksi yhteyksiä terroristeihin.

Matkustajille tämä tietäisi pitempää odotusta asemilla.

Matkustajat halutaan luetteloon

Kaikkien lentomatkustajien luettelointi on myös tavoitteena. Asia on ollut jumissa europarlamentissa, koska osa mepeistä pitää massaluetteloa yksityisyyttä loukkaavana.

Lisäksi jäsenvaltioiden halutaan tehostavan tietojen vaihtoa. Maiden välillä on eroja siinä kuinka aktiivisesti ne syöttävät tietoja tietokantoihin.

Schengen rakoilee

Schengen-alueen hajoamisella on uhkailtu, kun EU-rajat vuotavat ja moni jäsenmaa on aloittanut omia tilapäisiä rajatarkastuksia sisärajoilla. EU-rajojen murheenkryyni on Kreikka, jossa valvonta ei toimi juuri kuinkaan. Toisaalta tuskin mikään maa saisi yksinään hallintaan nykyistä maahanmuuttajien suurta määrää. EU ei ollut valmistautunut tulijoiden määrään.

Vapaa liikkuvuus on kuitenkin arvo jota EU ei hevin lähde uhraamaan.

Päivän kokouksessa keskitytään terrorismin kitkemiseen, maahanmuuttoasiat jäävät seuraavaan kertaan, vaikka rajavalvonta liittyy molempiin. Turvapaikanhakijoiden kohdalla puute on rekisteröinneissä, joita rajoilla ei saada tehtyä.

EU-käytävillä puheissa vilahtelee Mini-Schengen. Siinä vapaa liikkuvuus koskettaisi vain ydinjoukkoa esimerkiksi Saksaa ja Benelux-maita.