1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupungin keskustassa kummittelee – Kekseliään insinöörin valotaideteos muuttaa aitan autiotaloksi

Oulun aittatorille ilmestyi perjantaina kummitustalo. Bergbomin aittaan heijastettava valoteos kertoo tarinan perheestä, joka muuttaa kummituksen asuttamaan autiotaloon.

Kotimaan uutiset
The Hound House of the Harbour-valoteos
Kooste The Hounted House of The Harbour-valoteoksesta.

Oulussa nähtävä teos liittyy Oulun Valoa –tapahtumaan. Belgialaisen Pierre Audritin teos on nimeltään A Hounted House of the Harbour eli Sataman kummitustalo.

Audritin valoinstallaatio muuttaa Bergbomin aitan Aittatorilla kummitustaloksi. Tietokoneanimaation avulla parikerroksinen puuaitta muuntuu tuulen ja ukkosen riepomaksi autiotaloksi.

Talo on jäänyt autioksi, koska kaikki tietävät, että siellä kummittelee ja kummituskin nähdään kiertelemässä talon sisällä. Eräänä päivänä Ouluun saapuu perhe, joka ei tiedä talon salaisuutta ja ostaa sen kodikseen. Seikkailu voi alkaa.

Kolmiulotteista suunnittelua ja äänitehosteita

A Hounted House of the Harbour on lyhyt tietokoneanimaatioon perustuva tarina, jossa Pierre Audrit on hyödyntänyt myös 3D-tekniikkaa, vaikka varsinaisesta kolmiulotteisesta esityksestä ei olekaan kysymys.

Teos heijastetaan kolmella projektorilla kauppatorilla olevan harmaan Bergbomin aitan seinään. Animaatio mahdollistaa rajojen rikkomisen. Sen avulla päästään myös kurkistamaan talon sisälle, sen aavemaisiin huoneisiin ja siihen, mitä siellä tapahtuu, kun taloon tietämättöminä muuttanut perhe kohtaa kummituksen

Tarinaa tehostetaan myös valoilla ja äänillä.

Tarinan juonesta huolimatta Pierre Audrin korostaa, ettei kyse ei ole varsinaisesta kauhukertomuksesta, vaikka se alkuvaiheessa yrittääkin olla pelottava. Se sopii myös pienille katsojille. Loppua kohti tarina muuttuu iloisemmaksi ja siinä on myös onnellinen loppu, kun perheen tyttö uskaltaa kohdata kummituksen, joka lopulta kaipaakin vain ystävää.

Tarina syntyi yhdessä tyttären kanssa

Audrin kertoo saaneensa idean tarinaan tutustuttuaan Oulun aittatorilla Valoa Oulun tuottajan Anna Lanasin kanssa. Hän ihastui paikkaan ja erityisesti torin vanhoihin aittoihin.

Kun tarinan ensimmäistä versiota esiteltiin, se todettiin kuitenkin vähän turhan pelottavaksi. Siinä tapahtui murhia ja muuta kamalaa, mutta niitä festivaalijärjestäjä ei halunnut teokseen mukaan.

– Erikoisinta tässä oli kuitenkin se, että alkuperäisen tarinan luonnoksen oli sepittänyt oma tyttäreni, joka on vasta 8-vuotias, Pierre Audiit naurahtaa.

– Lopulta tarinaa muutettiin ja siitä tuli mukava ja onnellinen. Kertomus siitä, kuinka kummituksesta tuli talon asukkaiden ystävä.

Pierre Audrit kertoo, ettei hän ole aikaisemmin tehnyt Oulussa valofestivaalien aikana esitettävän kaltaista tarinaa, mutta on ollut mukana jo pitkään toteuttamassa vastaavan tyyppisiä produktioita lähinnä tekniikassa. Päätyökseen hän suunnittelee ja kehittää erilaisia autojen ja autotekniikan esittelyjä.

– Enpä kutsuisi itseni taiteilijaksi, vaan enemmänkin kekseliääksi insinööriksi, Audrin kuittaa oman roolinsa.

Lue seuraavaksi