1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SVT: Epäilty terroristi saattaa kuulua isompaan ryhmään

Ruotsin viranomaiset jatkavat epäillyn terroristin ja hänestä jotain tietävien henkilöiden kuulusteluja. Ruotsin poliisijohtaja on vahvistanut, että useita henkilöitä on otettu kiinni kuulusteluja varten.

Ruotsalaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet kuvan epäillystä terroristista. Hän tallentui valvontakameran kuvaan ylittäessään Ruotsin rajan. Kuva: Dagens Nyheter

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon tiedustelutietojen mukaan kiinniotettu epäilty terroristi Mutar Muthanna Majid saattaa kuulua suurempaan ryhmään, joka on jo Ruotsissa. Vaihtoehtoisesti ryhmä saattaa olla matkalla maahan, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Säpo on vaitelias yksityiskohdista, jotka liittyvät oletettuun terroristiryhmään, johon Majidin epäillään kuuluvan.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vahvisti perjantaina Expressen (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle, että Säpo etsii muitakin terroristeiksi epäiltyjä henkilöitä. Hultqvist ei kertonut, kuinka monesta epäillystä on kyse.

Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson vahvisti perjantaiaamuna SVT:lle, että poliisi otti useita henkilöitä kiinni torstaina Pohjois-Ruotsissa Bolidenissa tehdyissä ratsioissa. Aiemmin on kerrottu, että yksi henkilö on pidätetty.

Eliasson ei kuitenkaan paljastanut kiinniotettujen tarkkaa määrää. Hänen mukaansa ei ole toistaiseksi varmuutta, ovatko kiinniotetut henkilöt syyllistyneet johonkin rikokseen.

Viranomaiset jatkavat tänään perjantaina Majidin ja hänestä jotain tietävien henkilöiden kuulusteluja.

– Nyt on tärkeää muodostaa kuva epäillyn liikkeistä Ruotsissa, sanoi Säpon tiedottaja Sirpa Franzén uutistoimisto TT:lle.

Eliassonin mukaan poliisi on lisännyt valmiuttaan muutamaksi seuraavaksi päiväksi. Poliisi pyrkii selvittämään, löytyykö Majidin lähipiiristä lisää viranomaisia kiinnostavia henkilöitä, joilla on pahat mielessä Ruotsin suhteen.

Irakilaistaustainen Mutar Muthanna Majid on noin 25-vuotias. Hänellä epäillään olevan kytköksiä terroristijärjestö Isisiin. Se on toistaiseksi epäselvää, millaisia yhteyksiä Majidilla on Ruotsiin, SVT kertoo.

Aftonbladetin tietojen mukaan Majid otettiin kiinni turvapaikanhakijoiden majoitustiloissa, missä tämä oli asunut ainakin kolmen viikon ajan.