Koreat ensi viikolla jälleen yhteiseen neuvottelupöytään

Ensi viikolle sovitut virkamiestason keskustelut ovat ensimmäinen kerta, kun Koreoiden hallintojen jäsenet tapaavat maiden välisen elokuisen kriisin jälkeen.

Ulkomaat
sotilaita seisoo rajalla
Pohjois-Korean sotilaat (taustalla) katsovat Etelä-Korean sotilaita rajalla Pamjunjomin kylässä, missä Koreoiden edustajat tapaavat. Kuva on heinäkuulta 2015.Jeon Heon-Kyun / EPA

Pohjois- ja Etelä-Korea ovat sopineet maiden välisistä virkamiestason keskusteluista, joiden on tarkoitus toteutua marraskuun lopussa. Keskustelut on tarkoitus pitää maiden välisellä tulitaukolinjalla sijaitsevassa jaetussa Panmunjomin kylässä 26. marraskuuta.

Keskusteluilla on tarkoitus pohjustaa myöhempiä korkeamman tason neuvotteluita. Asiasta kertovat sekä Pohjois-Korean valtiollinen media että Etelä-Korean Koreoiden yhdistymisministeriö.

Keskusteluja ehdotti alun perin Pohjois-Korea ja Etelä-Korea ilmoitti hyväksyntänsä vähän myöhemmin perjantaina.

Ensimmäiset keskustelut sitten elokuun kriisin

Keskustelut ovat ensimmäiset sitten maiden välisen elokuussa tapahtuneen kriisin. Tuolloin kaksi eteläkorealaista sotilasta loukkaantui maamiinan räjähdyksessä, mistä Etelä-Korea syytti Pohjois-Koreaa. Tapahtuma johti muun muassa tykistötuleen maiden välisen tulitaukolinjan ylitse.

Pohjois-Korea pahoitteli tapahtunutta, minkä Etelä-Korea tulkitsi anteeksipyynnöksi. Pohjois-Korea kuitenkin painotti, että se oli tarkoitettu vain sympatian osoitukseksi.

Etelä-Korea oli lähettänyt Pohjois-Korealle neuvottelukutsuja jo syyskuussa ja lokakuussa, mutta ne olivat jääneet ilman vastausta.

Koillis-Aasian poliittinen kenttä muuttumassa

Elokuisen kriisin jälkeen Koreat sopivat paitsi että maat aloittaisivat korkean tason keskustelut myöhemmin tulevaisuudessa, myös että Etelä-Korea lopettaisi propagandan lähettämisen rajan yli sen tuntumaan sijoittamillaan kovaäänisillä. Lisäksi sovittiin Korean sodan vuoksi eri puolille rajaa jääneiden perheenjäsenten tapaamisen järjestämisestä.

Sovittu tapaaminen järjestettiin lokakuun lopulla. Edellisen kerran vastaava tapaaminen järjestettiin alkuvuodesta 2014.

Viime viikolla Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye toisti halunsa keskustella kahden kesken Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa, mutta vain jos Pohjois-Korea osoittaa halunsa luopua ydinohjelmansa jatkamisesta.

Ensi viikon keskustelut järjestetään alueen poliittisen ilmapiirin muuttuessa, mikä on eristänyt Pohjois-Koreaa entisestään. Etelä-Korea on alkanut lähentyä Pohjois-Korean lähimmän diplomaattisen ja taloudellisen kumppanin Kiinan kanssa ja pyrkinyt myös parantamaan kireitä suhteitaan Japanin kanssa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP