1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Mikä on pariskunnille oikea määrä seksiä? Näin tiede vastaa

Määrällä on merkitystä, mutta tutkimuksen mukaan parien onnellisuus ei enää lisäänny, vaikka seksiä harrastettaisiin useammin kuin kerran viikossa.

Kuva: Mario Cruz / EPA

Kuinka usein pariskunnan pitäisi harrastaa seksiä, jotta suhde pysyisi onnellisena? Kysymykseen on monia vastauksia, mutta yhden antaa tutkimus, joka on julkaistu Social Psychological and Personality Science (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Yksi kerta viikossa riittää, arvioidaan Toronton yliopiston tutkijan Amy Muisen johdolla tehdyssä tutkimuksessa.

– Vaikka usein harrastettu seksi yhdistetäänkin suurempaan onnellisuuteen, ei yhtä kertaa viikossa suuremmalla tiheydellä ole enää vaikutusta, Muise sanoo.

Seksi voi lisätä onnea palkankorotusta enemmän

Seksiä ja onnellisuutta selvitettiin kolmiosaisella tutkimuksella, jonka ensimmäisessä vaiheessa hyödynnettiin yli 20 vuotta kestäneen seurantatutkimuksen tuloksia. 25 000 amerikkalaista oli saanut vuosittain täyttää lomakkeen, jossa tiedusteltiin seksin yleisyyttä ja onnellisuutta.

Vastaukset olivat yhdenmukaisia sukupuolesta, iästä ja suhteen kestosta riippumatta: Yksi kerta viikossa riittää, eikä sitä useammin harrastettu seksi enää yhtä lailla lisää onnellisuutta.

Tutkimuksen toisessa vaiheessa 335 eri etnisiä ryhmiä edustavaa ihmistä vastasi verkossa tehtyyn kyselyyn. Vastaukset vahvistivat ensimmäisen kyselyn tuloksia.

Tällä kertaa tiedusteltiin kuitenkin myös varakkuuden yhteyttä seksiin ja onnellisuuteen. Tuloksia tulkittiin niin, että viikottainen seksi lisää onnellisuutta enemmän kuin reilu palkankorotus.

Kolmannessa vaiheessa käytiin läpi 2 400 pariskunnan vastauksia 14 vuotta jatkuneessa kyselyssä. Lopputulema oli tälläkin kertaa, että mitä useammin seksiä harrastetaan sitä onnellisempi pari on – mutta yksi kerta viikossa riittää.

Seksin määrän tuplaaminen ei ole oikotie onneen, laatu merkitsee

Kaikki tutkijat eivät nikottelematta niele Muisen johtaman tutkimuksen tuloksia.

Pittsburgissa toimivan Carnigie Mellonin yliopiston professorin George Loewensteinin mukaan tällainen tutkimus ei osoita seksin ja onnellisuuden syy-seuraussuhdetta.  

– Pohjimmiltaan ihmiset harrastavat seksiä niin usein kuin haluavat, ja jostain syystä näyttää siltä, että parit, joille kerran viikossa on hyvä, vaikuttavat onnellisemmilta, Loewenstein sanoo.

Loewensteinin johdolla tehtiin aiemmin tänä vuonna tutkimus, jossa 32 avioparia pyydettiin harrastamaan seksiä kaksi kertaa useammin kuin yleensä. Samalla heidän onnellisuuttaan seurattiin kyselyllä.

Avioparit onnistuivat lisäämään yhdyntöjen määrää noin 40 prosenttia. He eivät kuitenkaan kokeneet itseään onnellisemmiksi, vaan arvioivat olevansa vähemmän energisiä ja seksin olleen huonompaa kuin tavallisesti.

Laatu on tärkeämpää kuin määrä, Loewenstein summaa.

Tutkimuksista uutisoi The Guardian (siirryt toiseen palveluun).