1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruotsin terrorismiepäily tiivistää viranomaisyhteistyötä Tornion rajalla

Rajaa ylittäville paikallisille muutokset eivät näy, mutta viranomaiset ovat lisänneet tietovaihtoaan ja esimerkiksi profilointia epäilyttävien maahantulijoiden pysäyttämiseksi.

Keskimäärin kaksi viidestä ajoneuvosta on pysäytetty länsirajalla tiukennetun valvonnan aikana. Kuva: Minna Aula / Yle

Viranomaiset Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa ovat tiivistäneet tietovaihtoaan ja muuttaneet toimintataktiikkaansa Ruotsin terroristipidätyksen vuoksi.

Ruotsissa on nostettu maan uhkataso toiseksi korkeimmalle tasolle sen jälkeen, kun poliisi pidätti terroristiksi epäillyn irakilaismiehen vain muutaman sadan kilometrin päässä rajalta. Suomen viranomaisten mukaan tilanteeseen on meilläkin reagoitu: poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos ovat tiivistäneet yhteistyötään ja muuttaneet toimintataktiikkaansa.

– Paikallisille ihmisille ei juurikaan näy, miten me tätä työtä tehdään vaan kyse on meidän viranomaisten omasta taktiikasta ja tietojen vaihdosta, painottaa rikoskomisario Janne Koskela Lapin poliisilaitokselta.

– Päivittäistoimintaan ei ole tehty muutoksia, jotka näkyisivät paikallisille ihmisille, mutta profilointia ja tietojen vaihtoa on tiivistetty, luonnehtii yliluutnantti Jarkko Kynkäänniemi Rajavartiolaitokselta.

Turvapaikanhakijoita tulee yhä satakunta päivässä

Ruotsi tiukensi turvapaikanhakijoiden maahantuloa noin viikko sitten, kun maa otti käyttöön määräajaksi tehostetut rajatarkastukset Etelä-Ruotsissa.

Rajavartiolaitoksen yliluutnantti Jarkko Kynkäänniemi ja rikoskomisario Janne Koskela Lapin poliisista. Kuva: Minna Aula/ Yle

Ruotsin linjauksen arvioitiin etukäteen jopa tyrehdyttävän selvästi turvapaikanhakijoiden virtaa Etelä-Ruotsista Haaparannan kautta Suomeen, mutta näin ei ole käynyt. Tulijoita on ollut yhä edelleen noin sata päivässä.

– Osalta heistä löytyy tarkastusmerkinnät Ruotsista, mutta se on ollut vielä aika pieni osa. Seuraamme tietenkin pidemmällä aikavälillä ja tarkastelemme, onko tällä ollut kuinka suuri vaikutus, luonnehtii Koskela.

Ruotsin poliisin mukaan torstaina kiinniotettu epäilty irakilaismies saattaa olla osa suurempaa terroristisolua. Lisäksi useita henkilöitä on otettu kuultavaksi torstaina tehtyyn pidätykseen liittyen.