Angiina-epidemiaa taltutetaan Joensuun päiväkodeissa

Joensuun terveyskeskus testaa ensi viikolla kahden joensuulaispäiväkodin lapsia Rantakylässä todetun streptokokki A-epidemian vuoksi. Tarttuvaan tautiin on todettu sairastuneen runsaat 20 lasta kahdessa eri päiväkodissa. Myös piilevänä esiintyvä nielutulehdus, eli angiina, on hoidettavissa antibiooteilla. Laajat tartunnat eivät ole kovin yleisiä.

tartuntataudit
Naisella on suu auki ja lusikka suussa
Angiina on A-streptokokki -bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus. Sitä hoidetaan yleensä antibioottikuurilla. Angiina tarttuu kosketuskontaktissa ja sitä esiintyy etenkin 5–15-vuotiailla.Miki Wallenius / Yle

Joensuun Rantakylässä on todettu tavallista enemmän streptokokki A-nielutulehdusta. Kahdessa eri päiväkodissa on sairastunut runsaat 20 lasta. Todellista tartuntojen määrää ei voida tietää, ennen nielusta otettuja limanäytteitä.

– Streptokokki A voi olla taudin kantajalla ilman, että henkilöllä itsellään on mitään oireita.

– Mikäli jollain havaitaan tartunta, hoidetaan sitä antibioottilääkityksellä. Lääkitys lopettaa tartuttavuuden vuorokauden kuluessa lääkityksen aloittamisesta. Sen jälkeen lapsi voi palata päiväkotiin, kertoo Joensuun avoterveydenhuollon ylilääkäri Pentti Saarinki.

Jotta angiina ei leviäisi laajemmalle, käy terveyskeskuksen henkilökunta testaamassa lasten päiväkotien ryhmien muut lapset ja henkilökunnan. Limanäytteitä otetaan nielusta ensi viikolla (vko 48).

Myös ne perheet, joissa on tautiin sairastuneita, testataan terveysasemilla myöhemmin.

Streptokokki A leviää pisaratartuntana esimerkiksi yskimisen yhteydessä. Henkilö, joka on saanut tartunnan saattaa levittää bakteeria muihin jo viikonkinennen kuin itsellä on oireita.

Mikäli jollain havaitaan tartunta, hoidetaan sitä antibioottilääkityksellä.

Pentti Saarinki

Ylilääkäri Pentti Sarvingin mukaan tällainen epidemia ei ole kovin yleinen.

– Sitä esiintyy aika ajoin muutaman vuoden välein. Henkilö voi kantaa bakteeria ja sairastua uudestaankin. Sarastaminen ei siis tuo immuniteettiä, sanoo ylilääkäri Sarvinki.

Yleisin streptokokki A:n aiheuttama sairaus on kuumeinen nielutulehdus, angiina. Yleisemmin sairastunut on iältään 5-15 vuotta. Alle 3-vuotailla tartunta on harvinaisempaa.

A-streptokokki voi aiheuttaa myös tulirokkoa, märkärupea ja ärtynyttä, punoittavaa ihottumaa peräaukon ympärille.

Leviämistä voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja välttämällä yskimistä toisten ihmisten suuntaan.

Pohjois-Karjalassa esiintyi streptokokki A:ta laajemmin viime kesänä Ilomantsissa.