Asemiehet hyökkäsivät hotelliin Malissa – ehkä jopa 170 panttivankia

Hotelliyhtiön mukaan asemiehillä olisi 170 ihmistä panttivankeinaan. Mahdollisesti iskussa on kuollut kolme panttivankia. Malin turvallisuusjoukot rynnäköivät ministeriölähteiden mukaan hotelliin.

Ulkomaat
Malin joukot piirittävät Radisson Blu Hotellia Bamakossa
Malin joukot piirittävät Radisson Blu Hotellia Bamakossa 20. marraskuuta.Sebastien Rieussec / AFP

Asemiehet ovat hyökänneet Radisson Blu -hotelliin Malin pääkaupungissa Bamakossa perjantaina. Uutistoimisto AFP:n siteeraamien Malin ministeriölähteiden mukaan ainakin kolme panttivankia olisi kuollut hyökkäyksessä.

Saman ministeriölähteen mukaan Malin turvallisuusjoukot rynnäköivät hotelliin parhaillaan.

Hotellissa on 190 huonetta ja sen sanotaan olevan ulkomaalaisten suosiossa. Hotellin naapurustossa sijaitsee ministeriöitä ja diplomaattien tiloja.

Hotelliyhtiö kertoi uutistoimisto AP:lle, että asemiehet pitävät 170 ihmistä panttivankeinaan. Hotelliyhtiön mukaan hyökkääjiä olisi kaksi, mutta uutistoimisto Reutersin turvallisuuslähteen mukaan hyökkääjiä olisi kymmenkunta.

Hotelliyhtiön mukaan panttivangeista 140 olisi hotellin vieraita ja 30 kuuluisi henkilökuntaan. Malin ministeriölähteiden mukaan turvallisuusjoukot ovat evakuoineet hotellista kymmeniä ihmisiä. Joidenkin ihmisten kerrotaan päässeen itse pakoon.

Hotellissa ainakin ranskalaisia, kiinalaisia ja turkkilaisia

Uutistoimisto Reuters kertoo, että turkkilaisviranomaisten mukaan kuusi Turkish Airlinesin henkilökuntaan kuuluvaa olisi hotellissa. Ranskan viranomaisten mukaan hotellissa olisi myös Ranskan kansalaisia. Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoo, että hotellissa olisi ainakin seitsemän kiinalaista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin kaksi hoteliin vartijaa olisi haavoittunut hyökkäyksessä. Reuters kertoi, että hyökkääjät olisivat vapauttaneet joitain panttivankeja, muun muassa sellaisia, jotka olisivat osanneet siteerata Koraania. AFP:n mukaan turvallisuusviranomaiset olisivat saattaneet hotellista ulos kaksi naista.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Hyökkääjät käyttivät ehkä kranaatteja

Paikalta kuului laukauksia aikaisin aamulla. Poliisi saapui paikalle ja eristi hotellin. Uutistoimisto AFP:lle puhunut paikallinen turvallisuuslähde kertoi, että välikohtaus tapahtui hotellin seitsemännessä kerroksessa.

Uutistoimisto AP:n tavoittaman hotellin henkilökuntaan kuuluvan henkilön mukaan hyökkääjät käyttivät kranaatteja hyökkäyksen aikana. Hänellä ei ollut kertomansa mukaan tietoa mahdollisista uhreista tai siitä, että hyökkääjät olisivat ottaneet panttivankeja.

Yhdysvaltain lähetystö on vahvistanut käynnissä olevan hyökkäyksen ja ohjeistanut maan kansalaisia suojautumaan.

Elokuun hotellihyökkäyksessä kuoli 13 ihmistä

Elokuussa Sévarén kaupungissa Malin keskiosissa hotelliin hyökänneet asemiehet ottivat lukuisia panttivankeja ja turvallisuusjoukot piirittivät heitä lähes vuorokauden ajan. Neljä sotilasta, viisi YK:n työntekijää ja neljä hyökkääjää saivat surmansa. Hyökkääjien panttivankeina oli useita ulkomaalaisia ja ainakin yksi ulkomaalainen kuoli. Islamistiryhmä sanoi tehneensä iskun.

Islamistitaistelijat ovat jatkaneet hyökkäyksiä Malissa huolimatta kesäkuussa solmitusta rauhansopimuksesta maan pohjoisosien tuareg-kapinallisten ja hallitusta tukevien joukkojen välillä.

Islamistitaistelijat valtasivat suuren osan maasta keväällä 2012, kunnes hallituksen joukot karkottivat heidät maan eteläosista Ranskan erikoisjoukkojen tuella. Suuri osa maasta ei kuitenkaan edelleenkään ole hallituksen joukkojen hallinnassa.

Maassa on yhä noin 1 000 ranskalaista sotilasta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters