Euroopan kasvihuonekaasujen seurantajärjestölle päämaja Helsinkiin – ministeri:"Vahvistaa tutkimusta Suomessa"

Eurooppalainen kasvihuonekaasujen seurantajärjestö perustetaan Helsinkiin. Rakentamista on viime vuodet johdettu Suomesta.

Kotimaa
Ilmatieteen laitos Rovaniemellä
Marjukka Talvitie / Yle

Euroopan komissio on päättänyt sijoittaa kasvihuonekaasujen seurantajärjestelmän päämajan Helsinkiin.

Järjestö vastaa Euroopan-laajuisesta tutkimusasemien verkostosta, jonka tehtävänä on seurata EU:n kasvihuonekaasujen määrää ja niiden sitoutumista maaperään.

Päämaja sijoitetaan Helsingin yliopiston Kumpulan kampukselle, jossa on myös Ilmatieteen laitos. Päämajassa työskentelee kymmenkunta ihmistä.

Järjestelmää on rakennettu vuodesta 2008 alkaen. Suomi on vuodesta 2013 lähtien johtanut Euroopan laajuisen verkoston valmistelua ja rakentamista Helsingin yliopiston professori Timo Vesalan johdolla.

Verkoston tavoitteena on saada monipuolista ja pitkäaikaista perustietoa kasvihuonekaasujen tilanteesta Euroopassa.

"Suomalainen ilmastotutkimus vahvistuu"

Seurantajärjestössä (ICOS) on mukana mittausasemia, useita tutkimuslaitoksia unionin jäsenmaista. Päämaja koordinoi toimintaa eri maissa ja yhdistää eri alojen tutkijat. Tutkimusta tehdään kasvihuonekaasujen lähteistä ja nieluista. Järjestö pyörittää myös tutkimusta hiilen, typen ja veden kierrosta ilmakehän ja ekosysteemien välillä.

– Suomalainen osaaminen ilmastontutkimuksessa on jo pitkään ollut maailman huipputasoa. ICOS:n päämaja vahvistaa edelleen ilmastontutkimusta Suomessa, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) päättelee.

Suomesta verkostossa on kymmenkunta tutkimusasemaa Helsingin yliopistosta, Ilmatieteen laitokselta ja Itä-Suomen yliopistosta. Asemia on metsissä, soilla, järvillä ja kaupungeissa. Asemat mittaavat kasvihuonekaasuja joka sekunti.

Suurin osa päämajan rahoituksesta tulee Suomessa Suomen Akatemialta ja liikenne- ja viestintäministeriöltä.