Porvoo vastaan muu Itä-Uusimaa: yhteinen koulutuskampus tyssäsi

Vuosien valmistelu Itä-Uudellamaan toisen asteen ammatillisen koulutuksen keskittämiseksi Porvooseen on jäänyt tuloksettomaksi. Hanke tyssäsi loppumetreillä, kun yhdeksän kuntaa ei löytänytkään yhteistä säveltä.

Kotimaa
Porvoon Amiston autolinjan oppilaita.
Porvoon Amiston autolinjan oppilaita.Yle

Porvoo on jo vuosia halunnut keskittää alueen toisen asteen ammatillisen koulutuksen. Nyt koulutuksen järjestäjiä on neljä.

Koulutusta tarjoavat Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, Samkommunen för yrkesutbildning i Östra Nyland, Oy Porvoon International College Ab ja Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab.

Taustallla on ollut muun muassa ruotsinkielisen koulutuksen tilanne. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Matti Nuutin (sdp) mukaan tilat alkavat olla paikoin jopa terveyden kannalta haitalliset ja oppilasmäärätkin ovat vähentyneet.

Kyllä käy, jos joku muu maksaa

Yhteiselon aloittamista ehdittiin selvitellä niin pitkään, että Porvoosta löytyi tonttikin yhteiselle kampukselle. Valmista ei kuitenkaan tullut. Koulutuksen järjestäjien omistajakunnat eivät lämmenneet lopulta asialle.

Matti Nuutti pitää hankkeen kaatumista vakavana takaiskuna ammatilliselle koulutukselle ja nuorille.

– Alueen kunnat olivat kyllä kiinnostuneita siitä, että tällainen yhteinen kampus mahdollisesti tehtäisiin, mutta niillä oli niin paljon reunaehtoja.

Yksi reunaehto oli se, että yhteiskampuksesta ei saa tulla kuluja.

– Jos joku hoitaa ja rahoittaa, he ovat mielellään mukana, mutta eivät ole itse halukkaita satsaamaan, Nuutti toteaa.

Porvoo vastaan muu Itä-Uusimaa

Nuutin mukaan yhteisiä tiloja olisi voitu hyödyntää yhdessä ja saada näin taloudellisuutta. Esimerkkeinä hän heittää auditorio- ja muut tilat sekä ruokailun.

– Ruoka maistuu samalta syödään se suomen tai ruotsin kielellä.

Porvoo jatkaneekin nyt omalta osaltaan toimia, joilla turvataan ammatillisen koulutuksen kilpailukykyinen kehittyminen kaupungissa ja alueella.

Rivien välistä voi aistia, että taustalla on myös Porvoo vastaan muu Itä-Uusimaa -ajattelua.

– Jos Porvoo on jotakin esittänyt, niin sitä ei nyt ainakaan hyväksytä, Nuutti kuvailee.