Hyppää sisältöön

Nostalgiannälkäisten peliparatiisi

1990-luvulla japanilaisvalmisteisten pelikoneiden pelaamiseen saattoi upottaa useita tunteja aikaa ja sitäkin enemmän kolikoita. Sitten tulivat kotikonsolit ja mobiilipelit ja pelihallien suosio hiipui. Nyt näitä nostalgisia pelikoneita pääsee taas pelaamaan videopelihallilla Malmilla.

Kuva: Yle

Sugoi pelihallista löytyy noin kolmekymmentä pelikonetta ja lähes jokaisessa on erilainen peli. Pelejä saa pelata rajattomasti sisäänpääsymaksua vastaan.

– Arki-iltaisin täällä käy todella paljon yli 30-vuotiaita. Näihin peleihin tarvitaan varmaan sellainen tietty nostalgia, kertoo Sugoi pelihallin pitäjä Markus Autio.

Näihin peleihin tarvitaan varmaan sellainen tietty nostalgia.

Autio

Kotipelit söivät pelihallien suosion

90 -luvun loppupuolella pelihalleilla pelatut pelit tulivat myös kotikonsoleihin pelattaviksi. Tämä vei pelihallien suosiota alaspäin.

Vasta avattuun pelihalliin Malmilla on kuitenkin tullut kiitettävästi kävijöitä. Pelihallien nykyisen puutteen vuoksi niille riittää taas kysyntää.

Näitä paikkoja ei käytännössä ole entuudesta yhtään. Ihmiset jaksavat siksi tulla pidemmänkin matkan takaa tänne.

Autio

– Näitä paikkoja ei käytännössä ole entuudestaan yhtään. Ihmiset jaksavat siksi tulla pidemmänkin matkan takaa tänne, toteaa Autio.

Intohimo peleihin toi pelihallista kokopäivätyön

– Harrastus on lähtenyt itsellä jo teini-iässä. Myöhemmin löysin erilaisia pelikonsolikäännöksiä ja sitä kautta löysin nämä varsinaiset arcadepelit, kertoo Markus.

Nyt pelihallin pyörittäminen on 30-vuotiaalle Markukselle kokopäivätyötä.

– Olen sen ikäinen, että halusin tehdä jotain mikä minua kiinnostaa. Tämä on kuitenkin pitkään ollut jo harrastus, joten pelihallin perustaminen oli luonnollinen valinta, Markus jatkaa.

Nykynuorille ohjaustikut eivät ole tuttuja

Malmin pelihallin pelit ovat monelle tuttuja, mutta pelaamistapa ei.

– Monet nykynuorista ovat pelanneet näitä pelejä pelikonsoleilla kotona. Kun tulee tänne pelaamaan, vastassa onkin ohjaustikku ja vähän isompia nappeja. Siinä on tietynlainen kynnys tulla pelaamaan pelihallille, kertoo Autio.

Markusta itseään arcadepelikoneissa on alusta saakka ihastuttanut tietynlainen helppous.

– Pelit ovat helposti omaksuttavia. Tavallisesti menee puoli minuuttia, että ymmärtää mikä pelin ajatus ja idea on. Koukuttavaa kuitenkin on se, että peliin voi mennä satoja tunteja, että siinä tulee hyväksi, pohtii Markus.