10 minuuttia itkua riittää – väkisin nukkumaan laittaminen lisää lapsen turvattomuutta

Lapsen pakottaminen nukkumaan saa väsyneen pienen vain entistä itkuisemmaksi. Väsynyt vanhempi voi heijastaa lapseen ärsyyntymistään, jolloin uni ei tavoita lasta lainkaan. Itkuinen ja väsynyt lapsi kaipaa lohtua.

terveys
Vauva nukkuu.
Tuula Nyberg / Yle

Myös pienet lapset saattavat joutua kamppailemaan uniongelmien kanssa. Asia nousee ajoittain esille hoitohenkilökunnan koulutuksissa, ja viimeksi aihetta on käsitelty Kajaanissa Kainuun keskussairaalassa tänä syksynä.

– Meillä lukee täällä unikoulun ohjeissa, että lapsen ei saisi antaa itkeä yksikseen kymmentä minuuttia kauemmin. Sen jälkeen häntä pitäisi lähteä tyynnyttelemään. Esimerkiksi vauvaa pitää jotenkin lohduttaa siinä tilanteessa, ottaa syliin ja heijata, kertoo Kainuun keskussairaalasta osastonhoitaja Vuokko Matero.

Vastasyntyneiden uni on kuuden kuukauden ikään asti kehittymätöntä, ja vuorokausirytmi on kehittymätön. Unen saamisen vaikeudet saattavat yllättää pienen vauvan tai lapsen vanhemman.

– Lapsen unihäiriöitä täytyy selvitellä myös laajemmin, että onko taustalla sairastamista tai muita seikkoja, jotka vaikuttavat uneen, kertoo osastonhoitaja Vuokko Matero.

Unikoulusta apu myös väsyneelle vanhemmalle

Väsyneen vanhemman pitäisi saada aluksi tukea neuvolasta. Pienen lapsen pakottaminen uneen tulee mieleen väsyneellä vanhemmalla, joka kamppailee sekä oman että lapsen väsymisen kanssa.

Kainuun keskussairaalassa suhtaudutaan uneen pakottamiseen kielteisesti.

Aikuinen voi heijastaa lapseen jotain sellaista jonka vuoksi lapsi ei saa unesta ollenkaan kiinni.

Vuokko Matero

– Lapsihan vastustaa silloin, kun hän ei halua väkisin tehdä jotain asiaa. Hänen itkunsa vaan kiihtyy. Väkisin nukkumaan laittaminen vain lisää turvattomuuden tunnetta.

Pakottaminen ja yksin jättäminen ei ole hyväksi. Silloin lapsen itkun aihekin muuttuu ja lapsi kaipaa lohtua.

– Aikuinen voi heijastaa lapseen jotain sellaista jonka vuoksi lapsi ei saa unesta ollenkaan kiinni. Itkun aikana hänet olisi nostettava syliin, neuvoo Matero.

Tarvittaessa lapsi pääsee unikouluun, joka on suunnattu yli puolivuotiaille. Väsyneillä vanhemmilla ei aina ole tukiverkostoa, jolloin lapsi otetaan unikouluun sairaalan osastolle.

– Isompikin lapsi voidaan ottaa tänne osastolle sen takia, että vanhemmat saavat nukkua muutaman yön. Meillä on selkeät ohjeet siitä, että esimerkiksi seuraamme yön aikaiset heräämiset. Unikoulu kestää kolme yötä, ja me ohjaamme myös vanhempia toimimaan unikoulussa tehtyjen havaintojen mukaan, sanoo Vuokko Matero.