Pienen kylän pullapuodista paisui rokkiluola: "Riskejä on otettava, jos jotain haluaa saavuttaa"

Moni ravintola luottaa elävän musiikin voimaan asiakkaiden houkuttelussa. Pieni kyläravintola Kouvolassa kaukana kaupunkien keskustoista vetää väkeä kauempaakin.

Kotimaa
Kahvila-ravintola Mari´s Coffee Kouvolan Anjalassa
Yle / Juha Korhonen

Ravintoloitsija Mari Ansas muistelee lapsuuden unelmaansa.

Koko ikäni haaveilin, että pistäisin pystyyn pullapuodin.

Mari Ansas

– Koko ikäni haaveilin, että pistäisin pystyyn pullapuodin.

Vuonna 2004 alkoi Anjalassa tapahtua unelman viemisessä käytäntöön.

– Mieheni osti tämän rakennuksen, jossa oli toiminut vaateliike. Alussa meillä oli tässä pulla- ja kahvilameininkiä, mutta sitten tämä on paisunut ja paisunut pikkuhiljaa, kertoo Ansas.

Kahvilan lisäksi ravintolaa on laajennettu muutama vuosi sitten. Asiakaspaikkoja on nyt 360.

Kahvila-ravintola työllistää yrittäjän lisäksi kolme ihmistä. Myös Stora Enson tehtaalla toimiva työmaaruokala tuo yrittäjän pöytään leipää ja tarjoaa työtä kolmelle työntekijälle.

Bändit vetävät

Ravintolayrittäjä on vuosien varrella kokeillut monenlaista. Tanssipaikan vetovoima ei riittänyt ja lounasruokailustakin luovuttiin.

Tikanheiton sekä tietokilpailujen lisäksi elävän musiikin ja kotimaisten eturivin pop-ja rockartistien keikoista on muodostunut tärkeä juttu.

Kait sitä jonkinlainen hullu on, mutta jostain sitä on yritettävä.

Mari Ansas

– Riskejä on otettava, jos haluaa jotain saavuttaa. Kait sitä jonkinlainen hullu on, mutta jostain sitä on yritettävä, naurahtaa yrittäjä Ansas.

Asiakkaita tulee omalta kylältä, mutta bändejä tullaan katsomaan Kotkasta, Kouvolasta ja kauempaakin.

Ravintoloitsijan mukaan myös bändeiltä on tullut positiivista palautetta.

– Moni artisti on yllättynyt tänne saapuessaan, että tämä on näin suuri. Vähän tällainen erilainen kahvila, sanoo Mari´s Coffeen yrittäjä Mari Ansas.

"Yllätyksiä ja suuria suunnitelmia"

Kyläravintolan yrittäjä tietää, että ravintolat myyvät yhä vähemmän alkoholia.

– Näkyy ostokäyttäytymisessä. Yhä myöhemmin tullaan ravintolaan ja kotona on aloiteltu jo, sanoo Ansas.

Valtaosa asiakkaista on keski-ikäisiä tai sitä vanhempia. Anjalan suosikkijuoma on yrittäjän mukaan olut ja drinkeistä valkovenäläinen.

Ravintoloitsija myöntää, että toimintaa on kehitettävä koko ajan.

– Yllätyksiä tulossa ja suuria suunnitelmia, mutta ei voi vielä paljastaa, naurahtaa Ansas.

Seinällä tähtien keikkajulisteet kertovat tulevista keikoista. Tilaa annetaan myös paikallisille kyvyille. Esimerkiksi lauantaina lavan valtaa the Old Shit -niminen orkesteri.