Savon Voiman uusi toimitusjohtaja: "Verkot tullaan vetämään pöpeliköistä teiden viereen"

Elokuussa aloittaneen Arto Sutisen mukaan yhtiön tavoitteena on parantaa jakeluverkon toimintavarmuutta nopeutetulla aikataululla. Hiilivoimasta aiotaan tulevaisuudessa luopua kokonaan.

Savon Voima
Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen.
Savon Voima

Savon Voima aikoo nopeuttaa suunnitelmiaan parantaa jakeluverkon toimintavarmuutta Pohjois-Savossa, kertoo yhtiön toimitusjohtajana syksyllä aloittanut Arto Sutinen.

Projektiin aiotaan investoida vielä 250 miljoonaa euroa lisää. Tavoitteena on, että työt ovat täydessä vauhdissa jo ensi vuonna. Toimintavarmuutta tullaan tulevien vuosien aikana parantamaan monin eri keinoin.

– Työtä tehdään seuraavat viisi vuotta todella nopeasti. Itse odotan, että vaikutus asiakaspäässä on raju ja tulevaisuudessa tullaan näkemään selkeästi parempaa toimitusvarmuutta, lupaa Oulusta Kuopioon siirtynyt Sutinen.

Taajamat kaapeloidaan kokonaan

Savon Voima aikoo kaapeloida kaikki taajamat kokonaan ja taajamien tärkeimpien yhteyksien välille tullaan tekemään rengasverkkoa.

– Verkot tullaan vetämään pöpeliköistä teiden viereen, listaa Sutinen suunnitelmia.

Sutinen kuitenkin korostaa, että kaikkia alueita ei pysty kaapeloimaan. Yksi syy tähän ovat kustannukset. Kaapeloinnin ja rengasverkkojen lisäksi sähkölinjoja reunustavissa metsissä tullaan tekemään hoitotoimenpiteitä maanomistajien luvalla.

– Kaikilta osin kokonaisuus paranee. Katkot tulevat vähenemään huomattavasti ja ne myös tulevat olemaan aiempaa lyhyempiä, ennakoi Sutinen.

Oulun Energia -konsernista Savon Voiman johtoon siirtynyt Sutinen pitää Pohjois-Savon aluetta huomattavasti haastavampana työskentely-ympäristönä kuin kaupunkilaitoksen haasteita.

– Ihailen Savon seudulla sitä, että täällä on pitkät puut. Ei ne paljon kysele, kun ne kaatuu, sanoo Sutinen.

Hiilivoimasta luovutaan

Tulevaisuudessa Savon Voima aikoo Sutisen mukaan luopua hiilivoimasta kokonaan. Jatkossa hiilivoima ei kuulu yhtiön strategiaan.

– Meillä on jatkossa sähkön ja lämmön yhteistuotantoa ja vesivoimaa. Isona linjana on ajatus hiilineutraalista, uusiutuvasta ja kotimaisesta energiantuotannosta. Aiomme myös olla vahvasti mukana hajautetuissa kiinteistökohtaisissa tuotantoratkaisuissa, kertoo Sutinen.

Sutinen sanoo, että näillä leveysasteilla myös auringossa ja tuulessa piilee yllättävän paljon potentiaalia.

– Tulemme kokeilemaan aurinkoenergiaa omassa tuotannossa kaukolämmössä Tahkolla. Kesäaikaan teemme Nipasen alueella lämpimän veden auringolla ja pelletillä.

Uuden rakentaminen näkyy asiakkaan lompakolla

Sutinen toteaa, että markkinahinnat ovat puolittuneet muutamassa vuodessa ja tämä näkyy liikevaihdon laskussa. Hintoja on alennettu sitä mukaa, kun markkinahinnat ovat laskeneet.

– Sähkön verkkopuolella kasvua tuo kuitenkin rakentaminen. Silloin saadaan paremmin ja enemmän energiaa. Asiakkaalle tämä rakentaminen tietenkin maksaa, myöntää Sutinen.

Hänen mukaansa uusien kasvualueiden on tultava uusista alueista ja esimerkiksi hajautetuista tuotannoista.