1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomaalainen toimittaja Torniossa: Miksi turvapaikanhakijat tulevat näin pohjoiseen?

Sveitsin yleisradion televisiotoimittaja sanoo, että hän ei vieläkään oikein käsitä, miksi turvapaikanhakijoita tulee Suomeen. Cédrinne Vergain ymmärtää kyllä pakolaisten tulon Ruotsiin, mutta Tornio on hänestä kovin pohjoisessa.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita Torniossa 24. syyskuuta 2015.
Tiina Länkinen / Yle

Sveitsiläinen televisiotoimittaja Cédrinne Vergain hytisee kylmästä torniolaisen hotellin aulassa.

Hän sanoo, että ei voi millään ymmärtää, miksi turvapaikanhakijoita tulee Suomeen – ja vielä niin pohjoiseen kuin Tornioon.

– Tiesimme, että heitä menee Ruotsiin. Mutta miksi Suomeen ja Tornioon, joka on niin pohjoisessa?

Vergain on tutustunut Suomeen Torniossa ja Nurmijärvellä, ja hän tekee vierailultaan kolme televisiouutista Sveitsin yleisradion tv-uutisiin.

Torniossa hän vieraili muun muassa järjestelykeskuksessa ja rajalla.

Sveitsin yleisradion tv-toimittaja Cédrinne Vergain.
Yle

Edes vierailu Tornioon ei täysin ole avannut Vergainille syitä siihen, miksi joku tulee kaukaa Irakista, Afganistanista tai Somaliasta lähes Euroopan kaukaisimpaan kolkkaan.

Torniossa hänelle on tullut käsitys, että turvapaikanhakijoilla ei välttämättä ole alusta asti suunnitelmissa mennä Suomeen saakka vaan he ovat jatkaneet maasta toiseen, kun muuallekaan ei ole voinut jäädä.

Torniossa järjestelmällistä ja hiljaista

Torniossa Vergain on kiinnittänyt huomionsa ensin siihen, kuinka järjestelmällisesti ja kontrolloidusti kaikki tapahtuu.

Rajalla turvapaikanhakijat ohjataan linja-autoihin, joilla heidät viedään järjestelykeskukseen, jossa kaikki etenee tarkan kaavan mukaan. Vergainin mukaan systeemi vaikuttaa olevan ihan hyvä.

Miksi Suomeen ja Tornioon, joka on niin pohjoisessa?

Cédrinne Vergain

Hänen kollegansa ovat ovat tutustuneet turvapaikanhakijoiden matkaan muualla Euroopassa, muun muassa Unkarissa, Itävallassa ja Saksassa. Vergain sanoo, että hänen käsityksensä mukaan niissä maissa tilanne vaikuttaa olevan huonompi kuin Suomessa.

Vergain kuitenkin ihmettelee, kuinka vähän turvapaikanhakijoiden tulo näkyy missään, kun kävelee Tornion kadulla. Turvapaikanhakijoita ei kävele vastaan, ja muutenkin on hiljaista.

Vergain sanoo, että myös hänen kotimaahansa tulee turvapaikanhakijoita, mutta tiukan maahanmuuttopolitiikan takia vain vähän.

– Uskon, että turvapaikanhakijat eivät halua Sveitsiin. He tietävät, että siellä on tiukkaa.

Lue seuraavaksi