1. yle.fi
  2. Uutiset

Kunnan vuokrataloyhtiön taloutta tilkitään turvapaikanhakijoilla?

Hartolassa mietitään turvapaikanhakijoiden sijoittamista kunnan tyhjiin vuokra-asuntoihin. Suunnitelma on osa kunnan tappiollisen vuokrataloyhtiön tervehdyttämisohjelmaa.

Kotimaan uutiset
Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksen edessä.
Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksen edessä lokakuussa.Kati Teirikko / Yle

Päijät-Hämeessä myös Hartolaan on tulossa turvapaikanhakijoita.

Turvapaikanhakijat on tarkoitus sijoittaa kunnan vuokrataloyhtiön Kiinteistö Oy Kuninkaanpitäjän tyhjillään oleviin vuokra-asuntoihin.

Kunnanhallituksen on määrä antaa maanantaina kiinteistöyhtiölle lupa vuokrata tyhjät asunnot Viittakivi Oy:lle, joka majoittaisi turvapaikanhakijoita Hartolassa.

Setlementtiliiton yhtiöllä on entuudestaan Päijät-Hämeessä vastaanottokeskukset Heinolassa ja Lahdessa.

Hartolassa suunnitelma ei pelasta pysyvästi pahasti tappiollisen kiinteistöyhtiö Kuninkaanpitäjän taloutta.

Yhtiö on vastikään pyytänyt kunnalta pikaista 300 000 euron suuruista lainaa, jolla maksettaisiin pois erääntyneitä laskuja ja tilkittäisiin kassavajetta.

Vuokrataloyhtiö fuusioidaan kuntaan?

Kunnan ajatuksena on kuitenkin yhtiön hallittu alasajo, mikä merkitsisi Hartolalta vuokrausluvan lisäksi 110 000 euroa välitöntä lainaa kiinteistöyhtiön kassakriisin torjuntaan.

Jos kerrostaloja käytettäisiin turvapaikanhakijoiden tilapäismajoitukseen, vuokratuloilla kiinteistöyhtiö selviäisi lainoista ja muista maksuista. Sen jälkeen yhtiö sulautettaisiin kuntaan.

Näin Hartola välttäisi tilanteen, jossa sen vuokrataloyhtiö ajautuisi selvitystilaan. Näin lasketaan nimittäin käyvän, vaikka valtuusto myöntäisikin yhtiölle sen pyytämän suuren lainan.

Silloin vuokrataloyhtiön miljoonavelat jäisivät kunnan kontolle. Velkaa yhtiöllä on kolmisen miljoonaa euroa ja kuluja tulee myös kolmen vuokratalon purkamisesta.

Lue seuraavaksi