Presidentti Niinistö: Suomen osattava varautua mittavaan muuttoliikkeeseen itärajalla

Suomi pitää mahdollisena tukea Ranskaa vahvistamalla osuuttaan kriisinhallinnassa, jolloin Ranska voisi keskittyä sotaan kotimaassa.

politiikka
Sauli Niinistö puhuu tiedotustilaisuudessaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö väläytti tiedotustilaisuudessaan perjantaina Suomen maahanmuuttomääräysten tiukentamista.

Hän viittasi turvapaikanhakijoihin, joita Norjaan on tullut itärajan yli.

– Jo nyt on osoitettu kysymyksiä, että samanlaista saattaa tapahtua Suomen itärajalla. Silloin puhutaan varsin suuristakin ihmismassoista. On mahdollista, että muuttoliike on mittavaa, ja sellaiseen tilanteeseen meidän pitää osata varautua, Niinistö sanoi.

Niinistö viittasi Norjan tekemiin linjauksiin, jotka vaikeuttavat maahan pääsyä pohjoisessa.

– Jos Norja toimii nyt huomattavasti päättäväisemmin ja Norjaan pääsy pohjoisesta olennaisesti vaikeutuu, niin .. minne sitten liikenne suuntautuu, Niinistö kysyi.

– Jos Suomessa on kovin paljon vapaampi pääsy, niin siitä sopii jokaisen tehdä omat johtopäätöksensä, hän jatkoi.

Niinistö sanoi, että kun yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja ei ole löytynyt, maat tekevät kansallisia ratkaisuja.

– Olemme jo selvästi nähneet muualla Euroopassa, että naapuriin vilkuillaan. Sen mitä toinen tekee, sen toinen toistaa.

Suomi tukemassa Ranskaa kriisinhallinnassa

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat perjantaina Ranskan Pariisin terrori-iskujen jälkeen esittämästä avunantopyynnöstä.

Suomen mahdollisia tukitoimia voisivat olla Suomen osuuden vahvistaminen Erbilissä Pohjois-Irakissa sekä sotilaallisissa kriisinhallintaoperaatioissa Malissa ja Välimerellä.

Niinistö sanoi, ettei Ranska ole vielä yksilöinyt mitä maa odottaa Suomelta, mutta viittasi siihen että Suomi voisi miettiä kriisinhallintaoperaatioiden laajentamista.

Niinistön mukaan siitä on viitteitä, että Ranska toivoisi tukea Syyrian ja Pohjois-Afrikan kriisiin.

– Mahdollisesti Ranska toivoisi, että heidän taakkaansa kevennetään, jolloin he voisivat keskittyä kotimaiseen sotaan, kuten (presidentti François) Hollande on sanonut.

Niinistö kertoi käyneensä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kanssa päivällä läpi myös Afganistanin tilannetta.

– Totesimme vaikean tilanteen ja linjasimme, että toimintaa voidaan jatkaa, ehkä suppeammassa muodossa kuin mitä Suomen läsnäolo tällä hetkellä on.