Hyppää sisältöön

Kouvolan polttopullomiehelle vuoden vankeustuomio

Oikeus katsoi, että mies oli syyllistynyt tuhotyön yritykseen, vaikka syyttäjä vaati rangaistusta törkeästä tuhotyön yrityksestä. Mies kertoi poliisin esitutkinnassa kyllästyneensä pakolaistilanteeseen ja päättäneensä suorittaa oman mielenilmauksen.

Kouvolan oikeus- ja poliisitalo 20. marraskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut kouvolalaisen miehen vuoden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskukseen tehdystä polttopulloiskusta. Syyttäjä oli vaatinut miehelle vähintään kolmen vuoden ehdotonta tuomiota törkeän tuhotyön yrityksestä. Käräjäoikeus piti tekoa kuitenkin vain tuhotyön yrityksenä. Oikeus määräsi miehen pidettäväksi edelleen vangittuna.

Syyttäjä oli vaatinut, että rangaistuksen koventamisperusteena olisi otettun huomioon rikoksen tekeminen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen perustuvasta vaikuttimesta. Epäilty heitti syttyvästä nesteestä valmistetun polttopullon Kouvolan Keltakankaan hätämajoituskeskuksen ovelle syyskuun lopulla. Hätämajoituskeskuksessa asui tuolloin yli sata turvapaikanhakijaa.

Mies kertoi poliisin esitutkinnassa kyllästyneensä pakolaistilanteeseen ja päättäneensä suorittaa oman mielenilmauksen. Hän oli juonut itsensä humalaan ja lähtenyt paikalle taksilla polttopullo mukanaan. Hän kertoi sytyttäneensä polttopullon noin viiden metrin päässä rakennuksesta.

Hätämajoituskeskuksen pihalla oli teon aikana ihmisiä. Paikalla olleet vartijat sammuttivat polttopullon ja ottivat epäillyn heittäjän kiinni. Kukaan ei loukkaantunut iskussa. Poliisi löysi myöhemmin epäillyn asunnosta toisen samanlaisen polttopullon käyttövalmiina.