Ensimmäiset varusmiehet pääsivät ampumaan Stinger-ohjuksella: "Vähän rupesi jännittämään, kun annettiin lupa ampua"

Suomalaiset varusmiehet ovat ampuneet ensimmäistä kertaa historiassa Stinger-ilmatorjuntaohjuksella. Puolustusvoimien kouluttajat harjoittelivat uuden asejärjestelmän käyttöä keväällä, nyt varusmiehet saivat ottaa tuntumaa Stingereihin.

Kotimaa
Tykkimies Eppu-Erik Eklund Karjalan prikaatista Stinger-ilmatorjuntaohjuksen kanssa.
Tykkimies Eppu-Erik Eklund Karjalan prikaatista Stinger-ilmatorjuntaohjuksen kanssa. Juha Kemppainen / Yle

Puolustusvoimien Yhdysvalloista hankkimia Stinger-ilmatorjuntaohjuksia on otettu nyt koulutuskäyttöön. Kokkolassa Lohtajan Vattajan ampuma-alueella käynnissä olevassa ilmatorjuntaharjoituksessa varusmiehet ovat pääseet ensimmäistä kertaa ampumaan ohjuksella (siirryt toiseen palveluun).

Ensimmäisten joukossa oli tykkimies Eppu-Erik Eklund Karjalan prikaatista. Hän sai niin sanotun täysosuman eli pudotti lennokin ohjuksella.

– Hyvät on fiilikset! Vähän rupesi jännittämään siinä vaiheessa, kun annettiin lupa, että nyt saa ampua, mutta kyllä se siitä: jännitys meni ohi ja täys nappi oli, Eklund nauraa.

Ilmatorjuntaohjus on lupa laukaista vasta sitten, kun kohteen näkee silmällä. Monella tilanne voi mennä ohi. Siinä vaiheessa, kun lennokki on liian lähellä, ei ohjusta saa enää laukaista, sillä se vaatii toimiakseen tietyn etäisyyden.

Vattajan marraskuussa keli on harmaa ja taivas pilvinen.

– Yllättävän hyvin kuitenkin näin sen lennokin, vaikka se onkin pieni. Kun keli sopivasti pikkuisen kirkastui, oli helpompi havaita se taivaalta, Eklund kertaa tilannetta.

Eppu-Erik Eklundille ampuminen oli koko kaksiviikkoisen ilmatorjuntaharjoituksen kohokohta.

– Tätä olen eniten odottanut!

Eklund on päässyt ampumaan Stingerillä vain kerran, mutta sitä on harjoiteltu simuloimalla.

– Tuttu on vehje. Se on yllättävän yksinkertainen käyttää ja hyvin olen oppinut sitä käyttämään armeijan aikana. Mitä tästä nyt sanoo: yksinkertainen ja hyvin toimiva! Ja siinä se nähtiinkin, kuinka hyvin osui, Eklund hymyilee.