Adventtikranssi tunnetaan myös Suomessa – kynttilöiden poltossa on oppimista

Keski-Euroopassa yleinen adventtikranssi on hiipimässä hitaasti myös suomalaisiin pöytiin. Pöytiin siksi, että kranssin päällä lepäävät paksut palavat kynttilät. Kranssiperinne näkyy myös saksalaisomisteisen kauppaketjun valikoimissa.

ilmiöt
Naisella on adventtikranssi käsissään
Riihimäen Suomi-Saksa yhdistyksen jäsenet Keijo Kyytinen ja Paula Suoja ovat tehneet joulumarkkinoille saksalaismallisia adventtikransseja.Miki Wallenius / Yle

Keski-Euroopassa yleinen adventtikranssi on hiipimässä hitaasti myös suomalaisiin pöytiin. Pöytiin siksi, että kranssi päällä lepäävät paksut palavat kynttilät.

Adventtikranssissa on neljä kynttilää. Ne sytytetään joka adventtisunnuntai siten, että ensin yksi ja toisena adventtisunnuntaina kaksi ja kolmantena kolme ja lopulta kaikki.

Kranssipohjat on hankimme Saksasta, koska täällä näitä ei tunneta

Urpu Yli-Laurila

Saksalaiset lausuvat kynttilän sytyttämisen yhteydessä lorun:

"Advent, Advent, ein Lichtlein brennt. Erst eins, dann zwei, dann drei, dann vier. Wenn sie brennen alle vier, steht das Christkind vor der Tür."

– Koska saksalaisessa adventtikranssissa on ne kynttilät, niin se voi olla vain vaaka-asennossa, tietää Riihimäen Suomi-Saksa Yhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja Paula Suoja.

Kranssipohjat piti hankkia Saksasta

Yhdistyksen jäsenet ovat tehneet Riihimäellä lauantaina pidettäville saksalaisille markkinoille myytäväksi erilaisia saksalaisia kransseja.

– Kranssipohjat hankimme Saksasta, koska täällä näitä ei tunneta, huomauttaa yhdistyksen puuhanainen Urpu Yli-Laurila.

Muutamissa kransseissa on tukeva pohja taivuteltu koivunoksista. Saksalaisperheissä voi nähdä myös kransseja puolukan- tai mustikanvarsista.

Adventtikranssiin istutetaan metalliset kynttilänjalat, joissa on piikki pohjassa. Riihimäkeläiset hommasivat nekin Saksasta, koska Suomesta ei sellaisia löydy.

Piikkipohjaiset kynttilänaluset työnnetään kiinni kranssiin, jolloin paksukin kynttilä pysyy tukevasti paikallaan.

– Se on vielä varmistettu kuumaliimalla, jotta pysyy, Yli-Laurila paljastaa.

Saksalaisia kransseja näkee myytävän myös Lidlissä, jossa suomalaiset ovat nitä ihmetelleet ja miettineet, mikä on perinteen takana.

Urpu Yli-Laurila ei pidä kaupan kransseja alkuperäiselle tyylille uskollisina. Lidlin kransseissa kun kynttilät ovat erikorkuisia. Niiden pitäisi olla alkuun samanpituisia.

Rituaali menee näin: ensimmäistä kynttilää poltetaan vähän matkaa. Toista ja kolmatta siten, että ne ovat ensimmäisen kanssa samanpituisia. Neljäs poltetaan samanpituiseksi muiden kanssa ja sitten sytytetään kaikki muutkin.

Urpu Yli-Laurilan kokoonlaittama kranssi on lopuksi koristeltu kanelitangoilla, niiniruseteilla, kuivatulla appelsiininsiivulla, erilaisilla pähkinöillä ja hedelmien siemenkodilla.

Innokkaat lapset näkivät kranssista joulun tulon

Virallisesti ensimmäinen adventtikranssi otettiin käyttöön ensimmäisen kerran 1838. Sen viritteli kokoon saksalainen teologi Johann Hinrich Wichern. Hän oli ottanut hoivaansa köyhiä lapsia, jotka kyselivät koko ajan montako päivää on vielä jouluun.

Wichernin kranssissa oli neljä suurta kynttilää, mutta lisäksi siinä oli nippu pieniä kynttilöitä, joita lapset saattoivat sytyttää adventtikalenterin tapaan joka päivä.

Wichernin ensimmäinen adventtikranssi oli suuri, sillä se oli tehty hevosvaunun pyörästä.

Kranssin juuret ovat jo pakanallisuuden ajassa. Pyöreä muoto kuvasi vuoden kiertokulkua.

– Ne neljä kynttilää voisivat kuvata neljää pääilmansuuntaa, Paula Suoja kertoo.

Punainen väri on Saksassa erityisesti käytössä Erzgebirgen alueella

Paula Suoja

Teologi Johann Wichern lisäsi kranssiinsa kuusenoksat, jotka olivat suora viittaus Jeesuksen päähän asetetusta orjantappurasta.

– Kynttilöiden punainen väri on Saksassa erityisesti käytössä Erzgebirgen alueella. Väri kuvaa rakkautta, Suoja lisää.

Adventtikranssien kynttilöiden värit vaihtelevat eri maissa ja jopa maakunnissa riippuen siitä, mikä on perinne ja tapa.

Saksalaisia joulukransseja on Riihimäellä Saksalaisilla joulumarkkinoilla lauantaina 21.11.2015 klo 10-15.