1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Geenimuunneltu eläin sai ensimmäistä kertaa myyntiluvan Yhdysvalloissa

Joukko tunnettuja yhdysvaltalaisia elintarvikeketjuja on ilmoittanut, etteivät huoli geenimuunneltua lohta myyntitiskeilleen. Arvostelijat ovat antaneet lohelle kutsumanimen "frankenfish".

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on ensimmäistä kertaa myöntänyt luvan geenimuunnellun eläimen käyttämiselle ihmisravintona. 

Kyseessä on Atlantissa elävä lohi, jonka DNA:han on lisätty yksi geeni tyynenmerenlohesta. Se kasvaa kaksi kertaa nopeammin ja kuluttaa vähemmän ravintoa kuin Atlantin lohi. GM-lohen sanotaan kuitenkin olevan yhtä ravinteikas kuin luonnonlohi.

FDA:n mukaan geenimuunneltu lohta on yhtä turvallista syödä kuin villiä serkkuaan.

AquaBounty Technologies -yhtiö käynnisti 20 vuotta sitten lupamenettelyn lohelleen, jonka se on nimennyt haki AquAdvantageksi. Yhtiön tarkoituksena on käynnistää lohenviljely sisämaassa olevilla laitoksilla Kanadassa ja Panamassa.

Arvostelijat pelkäävät kalojen karkaavan mereen

Geenimuunneltu lohi on saanut arvostelijoilta Frankenstein-hirviöltä lainatun kutsumanimen "frankenfish".

Heidän huolensa on, että kalat pääsevät karkaaminen kasvatuslaitoksista. Jos geneettisesti muunneltu lohi selviää mereen, on pelkona, että se syrjäyttää luonnonvaraista kantaa. AquaBountyn mukaan tämä estetään kasvattamalla ainoastaan steriilejä naaraskaloja.

Friends of the Earth -järjestön mielestä FDA:n lupa on annettu liian kevein perustein. Järjestön mukaan ihmiset eivät halua syödä geenimuunneltua lohta eivätkä elintarvikeliikkeet huoli sitä myyntiin. Joukko tunnettuja yhdysvaltalaisia elintarvikeketjuja on jo ilmoittanut, etteivät aio myydä lohta. 

Kaloihin ei vaadita GM-merkintää

Yhdysvaltain lainsäädäntö ei nykyisin edellytä geenimuunneltuja organismeja sisältävien tuotteiden merkitsemistä, joten luultavaa on, etteivät kuluttajat tule tietämään, ostavatko he tavallista lohta vai geenimuunneltua lohta.

Geenimuunnellulla lohella on myös puolestapuhujansa. Sen tuotannon on esimerkiksi sanottu resurssitehokkaampaa kuin muu lohentuotanto. Indianapolisissa sijaitsevan Purduen yliopiston genetiikan professorin William Muirin mukaan hyötyjiä ovat sekä kuluttajat että ympäristö.

AquaBountyn mukaan GM-lohi tullee myyntiin parin vuoden kuluttua.