Halal-liha hiipii kauppoihin hiljalleen

Turvapaikanhakijoiden tuntuva lisääntyminen näkyy ruokakaupoissa viiveellä. Osa kauppiaista kertoo, että esimerkiksi muslimien käyttämän halal-teurastetun lihan kysyntä on niin vähäistä, ettei sitä ole kauppoihin otettu. S-ryhmällä on kuitenkin ollut jo vuosikausia valikoimassa halal-lihan tunnusmerkistöt täyttävää lammasta.

Kotimaa
Halal-lihaa Idän Basaarin lihatiskillä
Halal-lihaa tiskillä.Devy Nagalingam / Yle

Lahdessa pääpaikkaansa pitävän Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja Lari Rusila kertoo, että halal-lihaa löytyy monen kaupan pakastealtaasta. Tuotteet ovat olleet valikoimissa jo vuosikausia. Kyse on uusiseelantilaisesta pakastelampaanlihasta, jossa on halal-merkintä.

– Meillä on halal-teurastettua lammasta. Lampaat on tietysti teurastettu EU:n ja Suomen lainsäädännössä eläinten teurastamiselle asetettujen eläinsuojeluvaatimusten mukaisesti, korostaa Lari Rusila.

S-ryhmä on käynnistänyt ylimääräiset auditoinnit, joissa varmistetaan eläinten asiallinen kohtelu teurastamoilla. Työ on aloitettu Suomesta, mutta samat vaatimukset ja ylimääräiset auditoinnit koskevat myös tuontilihaa.

Halal-liha on teurastettu islamin mukaan oikeaoppisesti leikkaamalla eläimen kurkku nopeasti terävällä veitsellä, lausumalla samanaikaisesti "Allahu akbar" (Jumala on suurin) ja valuttamalla eläimen veri ulos. Tämä voidaan tehdä eläimen ollessa tainnutettuna.

Kysyntä vielä pientä

Kauppias toimii kysynnän ja tarjonnan lain mukaan. Esimerkiksi hämeenlinnalaisessa K-Citymarketissa kysyntä on ollut hyvin vähäistä, eikä halal-lihaa ole juuri tarjolla. Myös Lari Rusila kertoo, että halal-lihan kysyntä on toistaiseksi vähäistä.

– Seuraamme tietysti tilannetta. Jos kysyntä kasvaa, niin tietysti lisäämme myös tarjontaamme. Lammilla vastaanottokeskuksen lähellä osuuskauppa kokeilee lihapakkauksissa kuvasymboleita, jotka auttavat ostajia, joiden suomen kielen taito on heikko.

Ulkomaalaiset ovat lisänneet hedelmävalikoimia kaupoissa

Vaikka halal-liha ei ole vielä kovin kysyttyä, näkyy Suomessa asuvien ulkomaalaisten lisääntynyt määrä muun muassa hedelmäosastoilla.

– Kun ulkomaalaisten määrä on kasvanut, niin erilaisten eksoottisempien hedelmien kysyntä on lisääntynyt. Se on lisännyt valikoiman laajuutta.

– Toisaalta myös kotimaiset kuluttajat ovat kiinnostuneita terveellisestä ruuasta, joten hedelmien ja vihannesten kysyntä kasvaa koko ajan, kertoo toimialajohtaja Lari Rusila.

Päivitetty 23.11.2015 klo 10:50: Lisätty tieto, että halal-tuotteet ovat olleet S-ryhmän valikoimissa jo vuosikausia. Kyse on uusiseelantilaisesta pakastelampaanlihasta, jossa on halal-merkintä. Lisätty tieto S-ryhmän käynnistämistä auditoinneista.