1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Roomalainen kylpylä vaihtui hypermarkettiin – Porvoo uusii keskustaansa

Porvoonjoen rantaan ei rakenneta roomalaista kylpylää, mutta hypermarket sinne nousee. Tosin ei perinteistä laatikkomarkettia, vaan se piilotetaan asuntojen ja hotellin alakertaan. Rakennustöiden pitäisi alkaa muutaman vuoden kuluttua.

Havainnekuva Porvoonjoen rannasta. Kuva: Eero Löytönen

Porvoonjoen länsirannan päänmenoksi on tehty suunnitelma toisensa perään ja annettu mielikuvituksen kukkia. Villeimmästä päästä on ollut suunnitelma rakentaa alueelle roomalainen kylpylä. Sitä ei näillä näkymin jokirantaan rakenneta.

Porvoolaispäättäjien kaipaama Citymarket tulee länsirannalle ja on kaupunkisuunnittelupäällikkö Eero Löytösen mukaan niin huomaamaton, ettei sitä kauempaa havaitse. Perinteistä laatikkomarkettia ei jokirantaan tule.

– Porvoolaispäättäjien mielestä porvoolaiset tarvitsevat kunnon kauppoja kotikaupungissaan, jottei heidän tarvitse lähteä Helsinkiin Itäkeskukseen tai muualle ostoksille, muistuttaa Löytönen.

Länsipuolen rakentaminen pistää kilpailuun vauhtia

Eero Löytönen

Hänen mukaansa konsepteihin kuuluu, että uuden kaupan pitää olla 7 000 neliötä. Kilpaileva Näsin S-market on jo sen suuruinen. Hypermarketteja voi nykylainsäädännön mukaan sijoittaa vain keskusta-alueille eli Porvoossa ruutukaavakeskustaan ja Porvoonjoen länsirannalle.

– Ei hypermarketille löydy muuta paikkaa kuin länsiranta, kuittaa Löytönen.

Länsi haastaa idän

Porvoo oli ja eli pitkään joen itäpuolella ja osa vanhoista porvoolaisista kammoaa kaupungin kehittämistä joen länsipuolella. Alue on vuosikymmeniä ollut takamaata. Uuden sillan rakentaminen kymmenkunta vuotta sitten toi länsirannan osaksi kaupunkikeskustaa.

– Porvoolla on ainutlaatuinen ja loistava mahdollisuus tiivistää ja rakentaa uutta keskelle kaupunkia. Tämä on nykyaikaisen kaupunkisuunnittelun ihanteiden mukaista ja sitä paitsi tämä tulee kunnalle edulliseksi. Meidän ei tarvitse rakentaa kunnallistekniikkaa periferiaan, huomauttaa Löytönen.

Havainnekuva Porvoonjoen rannasta. Kuva: Eero Löytönen

Länsirannalle tulee asuntoja, työpaikkoja ja palveluita kävelyetäisyydelle toisistaan. Porvoon sisääntuloväylä muuttuu maantiestä kaupunkibulevardiksi, jota reunustavat asuin- ja liikerakennukset.

– Uskon, että länsipuolen rakentaminen pistää kilpailuun vauhtia ja saa joen itäpuolisen keskustan kiinteistönomistajat pohtimaan omien rakennustensa kehittämistä. Siellä ei ole pitkään aikaan tapahtunut yhtään mitään, toteaa Löytönen.