Suomi ehdottaa pyöräilyn kieltämistä itärajan ylitse pohjoisessa – turvapaikanhakijat käyttäneet polkupyöriä

Kielto koskisi Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkoja, jossa turvapaikanhakijoita on tullut polkupyörällä rajan ylitse. Imatran rajanylityspaikalle ei ole tehty samanlaista ehdotusta.

Kotimaa
Raja-Jooseppi
Vesa Toppari / Yle

Suomi on ehdottanut Venäjälle rajan ylittämisen kieltämistä pohjoisessa polkupyörällä.

– Asiasta on keskusteltu venäläisten kanssa, everstiluutnantti Jaakko Ritola rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoo.

Ritolan mukaan venäläiset eivät ole vielä vastanneet ehdotukseen.

Pyöräilyn lopettaminen koskisi Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkoja, jossa polkupyörällä rajan ylittäminen on ollut mahdollista rajavaltuutettujen tekemällä sopimuksella.

Samanlainen sopimus on myös Imatran rajanylityspaikalla, mutta siellä Suomi ei ole ehdottanut pyöräilyn kieltämistä. Imatralla turvapaikanhakijoita ei ole tullut pyörällä rajan ylitse.

Turvapaikanhakijoiden tulo vaikeutuu

Ritolan mukaan Suomi haluaa estää pyöräilyn turvallisuussyistä.

– Alunperin nämä rajanylityspaikat on avattu ajoneuvoliikenteelle. Siellä ei ole kevyen liikenteen väyliä ja pyörät kulkevat huonossakin kelissä muun liikenteen joukossa, Ritola sanoo.

Pyöräilyn lopettaminen haittaisi turvapaikanhakijoiden tulemista rajan ylitse. Turvapaikanhakijat ovat tulleet sekä Norjassa että Suomessa rajan ylitse juuri polkupyörillä, koska käveleminen rajan ylitse on kielletty. Jos myös pyöräily kielletään, turvapaikanhakijoiden pitäisi etsiä itselleen muita kulkuneuvoja rajan ylittämiseen.

Ritolan mukaan rajan ylitse pyöräily on tähän mennessä sallittu pohjoisessa turismin helpottamiseksi. Imatran ja Svetogorskin välillä on haluttu helpottaa paikallisten asukkaiden liikkumista.

– Mikäli polkupyöräilemällä rajan yli yritetään kiertää jalankulkukieltoa ja etenkin laittomaan maahantuloon liittyen, yritämme tukkia tämän porsaanreiän, Ritola jatkaa.

Turvapaikanhakijoita on tullut itärajan ylitse viime aikoina pääosin pohjoisessa. Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan tilanne ei ole tässä suhteessa muttunut.

Presidentti varoittaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitti torstaina tiedotustilaisuudessa mahdollisesta uudesta turvapaikanhakijoiden virrasta Venäjältä. Presidentin mukaan Suomen on osattava varautua mittavaan muuttoliikkeeseen itärajalla.