Hyppää sisältöön

Chili voi pahentaa elimistöllisiä sairauksia – Ylilääkäri: Syöntiä harkittava

Chili jakaa ihmisten ruoansulatukset kahteen ryhmään. Taustalla on herkkyys voimakkaalle kemialliselle yhdisteelle, kapsaisiinille.

Kuva: Divyakant Solanki / EPA

Toisen vatsa kestää sitä lähes kuinka paljon tahansa. Jonkun toisen vatsaa polttaa ja bonuksena herkkävatsainen joutuu seuraavana aamuna kärsimään vessanpytyllä tulisesta ringistä takapuolessaan.

Polttavan ja jopa kivuliaan tunteen taustalla on chilissä oleva kapsaisiini. Se on kemiallinen yhdiste, joka aiheuttaa poltteen tunteen suussa ja muualla ruoansulatuksessa. Ihmisillä on hyvin yksillöllinen sietokyky kapsaisiinille.

– Kapsaisiini on erittäin voimakas koko suoliston alueella olevien kemoreseptoreiden ärsyttäjä. Tutkimuksissa on todettu, että jos potee toiminnallisia vatsavaivoja, kuten ärtyvän suolen oireyhtymää, herkkyys samalle annokselle kapsaisiinia on huomattavasti suurempi kuin tervevatsaisilla. Tervevatsainen voi saada vain lievää vatsakipua, sanoo professori ja HUSin gastroenterologian klinikan ylilääkäri Martti Färkkilä.

Hän kertoo, että lääketieteessä kapsaisiinia käytetään ärtyvän suolen oireyhtymän seulonnassa.

Herkkävatsainen voi rääkätä chilillä tehokkaasti itseään

Ylilääkäri Färkkilä varoittaa, että jos ihminen sairastaa esimerkiksi refluksitautia, vatsahaavaa tai peräpukamia, mausteisten ruokien ja siis myös chilin syöntiä on vältettävä. Hän kuitenkin muistuttaa, että tutkimustietoa ei ole siitä, että chili vaurioittaisi pysyvästi ruoansulatuskanavan limakalvoja. 

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Chilin syönti ei aiheuta suoraan elimistöllisiä sairauksia, kuten tulehduksia tai haavautumia. Toissijaisesti niin voi käydä. Esimerkiksi chilin takia mahalaukun vetokyky heikentyy ja tämä altistaa refluksille.

Refluksitaudissa vatsalaukun sisältöä nousee ruokatorveen, mikä voi aiheuttaa voimakasta närästystä.

Tulisesta ruoasta pitävien mutta herkkävatsaisten henkilöiden oloa ei helpota tieto, että chilin polttavaan vaikutuksen sietämistä ei välttämättä voi harjoitella.

– Tästä ei ole tarkkaa tietoa. Teoriassa suoliston reseptoreiden jatkuva stimulaatio [ärsytys] voi vaimentaa kapsaisiinin aiheuttamaa polttavaa vaikutusta, ylilääkäri valottaa.

Mediassa puhutaan paljon tutkimuksista, joissa osoitetaan, kuinka eri ruoka-aineet aiheuttavat syöpää. Muun muassa punaisen lihan ja maidon on epäilty aiheuttavan syöpää.

– Kapsaisiinia ei ole osoitettu karsinogeeniksi, joka altistaa syövälle, Färkkilä toteaa ykskantaan.