Suomalainen Tapio Rosenius vie valoa maailmaan

Palkittu suunnittelija muistuttaa, että vaikka valaisua on harrastettu iät ja ajat, vasta nyt valaistussuunnittelussa moni asia kehittyy vauhdilla.

kulttuuri
Tapio Roseniuksen yritys Lighting Design Collective on toiminut maailmalla yli 20 maassa

Ymmärrys valosta ja sen terveysvaikutuksista on kehittynyt laajemmaksi. Myös teknologia kehittyy koko ajan, joka mahdollistaa entistäkin luovempia valaisuratkaisuja, pohtii maailmalla jättimäisiä valaistusprojekteja toteuttanut valaistussuunnittelija Tapio Rosenius.

– Valoja tehdään aina ihmisille. Mielenkiintoista on se, että miten se tehdään ihmisen käyttöä, elämää, kokemuksia ja muistoja ajatellen. Kauniisti valaistu rakennus voi olla erittäin hieno asia, mutta sitä pitää miettiä aina kolme askelta eteenpäin, että miten se tuo lisäarvoa.Suomalainen Tapio Rosenius vie valoa maailmaan

Tapio Rosenius tuo Oulussa meneillään olevalle Valoa Oulu! -valofestivaalille VTT:n kanssa yhteistyössä toteutetun yhteisöllisen valoteoksen. Roseniuksen mukaan teoksessa yritetään löytää VTT:n tutkimustöistä uusia mielenkiintoisia tulevaisuuden juttuja, joita voitaisiin jo nyt esitellä taiteen keinoin ihmisille.

– VTT:n Oulun puolelta tulee todella lahjakas valotiimi. He katsovat maailmaa 20-30 vuotta eteenpäin. Tämä on hyvin yhteisöllinen teos, jossa älypuhelimen avulla pääsee mukaan valoteokseen vaikuttamaan.

Teokseen mukaan pääseminen ei vaadi ylimääräisten ohjelmien asentamista, vaan siihen riittää kun käy yhdellä nettisivulla. Puhelimesta tulee henkilökohtainen valo ja keskellä tapahtumaa on lyhty, joka reagoi henkilökohtaiseen valoon.

– Tästä tulee pelillinen, leikkisä ja erittäin kokeellinen juttu. Tällaista ei ole ikinä ennen tehty maailmassa missään.

Oulu pitäisi valaista muuntuvasti

Oululaislähtöisen Tapio Roseniuksen perustama yritys Lighting Design Collective suunnittelee valaisuratkaisuja monenlaisiin kohteisiin. Firmalla on toimistot Lontoossa, Helsingissä ja Madridissa, jossa myös Rosenius itse asuu.

Yrityksessä on tällä hetkellä töissä parikymmentä henkilöä ja heillä on meneillään useita valaisuprojekteja aina jalkapallostadionin valaisusta suurten siltojen valaisuun.

Mies kertoo, että heidän yrityksensä on tehnyt valaisuratkaisuja myös paljon hotelleihin, ravintoloihin ja kaupunkialeille ja niiden keskustoihin. Rosenius on toiminut vastaavana valaistussuunnittelijana yli sadassa projektissa. Hän on tehnyt lukuisia valotaideteoksia.

Yritys on toiminut maailmalla yli 20 maassa ja hetkellä he tekevät töitä esimerkiksi Azerbaidzanissa ja Shanghaissa, mutta LDC toteuttaa parhaillaan hankkeita myös Suomessa. Muun muassa Jyväskylän keskussairaalassa on tavoitteena tehdä uudella tavalla ystävällistä sairaalaympäristöä valon avulla.

Mutta miten Tapio Rosenius valaisisi Oulun?

– Muuntuvasti, koska Oulussa on mahtava luonnonvalo. Se vaihtelee radikaalisti pimeästä mahtavaan valoisaan aikaan. Valaistuksen pitäisi elää vuodenaikojen kanssa ja siihen pitäisi lisätä teknologiaa, mihin liittyy oululaisten edelläkävijän maine tietyissä asioissa. Mukaan pitäisi tuoda pelillisyys, uusi teknologia ja kokeellisuus.

Kymmeniä kansainvälisiä valo- ja taidealan palkintoja saanut Rosenius visio, että Oulu voisi teknologiakaupunkina olla paikka, jossa valon suhteen kokeiltaisiin ja testattaisiin uusia asioita, mitä ei ole tehty aiemmin missään muualla.

Yksi ensimmäisistä askeleista uuteen ja kokeellisen valoilmaisuun on perjantainen Crowdsparks-valoteos Oulun torilla.