Sibeliuksen Finlandia soi Tampereelta ympäri Suomen – 130 000 koululaista näki suoran nettilähetyksen

Juhlavuoden koululaiskonsertti toi sinfoniaorkesterin samaan aikaan lähes 800 kouluun.

Kotimaa
Lapsia seuraamassa konserttia Akaan Kirkonkylän koulussa
Antti Eintola / Yle

Lähes 800 suomalaiskoulussa hiljennyttiin perjantaina aamupäivällä katsomaan ja kuuntelemaan Sibeliuksen 150 -juhlavuoden konserttia. Tampere Filharmonian konsertti lähetettiin Tampere-talosta netin kautta suorana ympäri Suomea Hangosta Utsjoelle.

Kirkonkylän koulussa Akaan Kylmäkoskella konserttia seurattiin luokissa ja juhlasalissa. Vaikka tilaisuus ei tunnelmaltaan ja äänentoistoltaan yltänyt täysin Tampere-talon konsertin tasolle, rehtori Heli Hotti-Paananen oli tyytyväinen.

– Tämä onnistui hyvin, hän iloitsi.

– Lähetyksessä oli ainoastaan yksi pieni, muutaman sekunnin katko. Harjoituksissa niitä oli enemmän.

Konserttisalin tunnelma tuotiin kouluille

Sibeliuksen Lemminkäis-sarja ja Finlandia puhuttelivat 6. luokkaa käyvää Elmeri Koirasta, joka kertoi pitäneensä erityisesti "siitä mehiläisjutusta". Hänen mielestään säveltäjän erilaiset luonteenpiirteet ja mielialan muutokset kuuluvat hyvin musiikissa.

– Jotkut ovat ihan niinkuin eri päästä kuin toiset. Joissain on vähän surua ja toisissa taas kauhea meno päällä, hän analysoi.

– Sibelius oli jossain tapauksissa ehkä vähän ilosempi ja jossain semmonen vähän mietteliäämpi.

Sibelius-nettikonsertti järjestettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Konserttisalin tunnelma haluttiin välittää erityisesti sellaisiin kuntiin, joista lähimpään konserttitaloon on satoja kilometrejä.