Netti matkan aikana on kilpailuetu lentoyhtiölle – Norwegianin Wi-Fi on ilmainen kaikille, Finnairin ei

Langaton verkko ei ole turvallisuusriski lentokoneessa. Norwegianilla katsotaan, että asiakkaat arvostavat koneista löytyvää ilmaista verkkoa.

liikenne
Videoblogeja listassa kännykän näytöllä.
Hanna Lumme / Yle

Kännykän käyttö lentokoneessa on perinteisesti ollut rajoitettua. Nykyisin jotkin lentoyhtiöt kuitenkin tarjoavat asiakkailleen langattoman netin lentojen aikana.

Charlotte Holmberg Jacobsson Norwegianilta uskoo ilmaisen netin olevan kilpailuetu muihin lentoyhtiöihin nähden.

– Uskon niin, koska asiakkaat arvostavat suuresti tätä palvelua. Heillä on siten mahdollisuus pitää yhteyttä myös lennon aikana. Norwegian oli ensimmäinen lentoyhtiö Euroopassa, joka tarjoaa lennonaikaisen ilmaisen Wi-Fi:n.

Finnairilla langaton verkko on tällä hetkellä käytössä yhdessä Airbus A350 -mallin koneessa, joka aloitti vastikään kaukoliikennöinnin Aasiaan. Nettiin pääsee myös tulevien A350-koneiden lennoilla, sillä Wi-Fi on konemallin vakiovaruste. Finnair aikoo rakentaa tarvittavan tekniikan myös vanhoihin Airbus-koneisiinsa. Asennukset alkavat ensi vuonna koneiden huoltojen yhteydessä.

– Katsoimme, että nyt aika oli oikea langattoman verkon tarjoamiseen lennoilla, Päivyt Tallqvist sanoo.

Langaton verkko on täysin erillinen koneen operatiivisesta järjestelmästä.

Päivyt Tallqvist

– Kyllähän se on asiakkaille tärkeä asia. Enemmänkin katsoisin sitä, että mitä uutta me voimme langattoman yhteyden kautta tuoda asiakkaille. Esimerkiksi nyt A350-koneissa kaikki matkustajat pääsevät Nordic Sky -portaaliin, minkä kautta saa tietoja kohteesta ja asiakaspalvelua.

Finnairilla langaton yhteys on maksuton businessluokassa ja tietyillä lipputyypeillä. Economy-luokassa yhteyden voi ostaa koko lennon ajaksi 15 euron hintaan.

Finnairilta ja Norwegianilta sanotaan, ettei lentokoneessa asiakkaille tarjottavan netin käyttö luo turvallisuusriskiä.

– Langaton verkko on täysin erillinen koneen operatiivisesta järjestelmästä. Sen kautta ei voi vaikuttaa koneen järjestelmiin ollenkaan, sanoo Päivyt Tallqvist Finnairilta.