Tulipalot vähentyneet, palokuolemien määrä pysynyt ennallaan

Tulipalojen määrä on vähenemään päin, mutta palokuolemia sattuu edellisvuosien tapaan. Kuluvana vuonna tammi-lokakuussa Keski-Suomessa on syttynyt 580 tulipaloa.

Palokuolemat
Palovaroitin katossa.
Riskienhallintapäällikkö Jarkko Jäntti uskoo, että ihmiset ovat laittaneet palovaroittimet kuntoon. Se voi hänen mielestään olla yksi syy tulipalojen määrän vähentymiseen Keski-Suomessa. Yle

Vaikka tulipalojen määrä on tänä vuonna vähentynyt Keski-Suomessa, palokuolemia on sattunut saman verran kuin aikaisempina vuosina. Päihteet ovat osallisena jopa seitsemässä palokuolemassa kymmenestä.

– Alkoholi on aika suuressa osassa. Sen vuoksi on tänä vuonna muun muassa TV-kampanjassa koitettu tätä kytköstä kertoa auki ja toivottu, että ihmiset, jos alkoholia käyttävät, käyttäisivät sitä kohtuudella, kertoo riskienhallintapäällikkö Jarkko Jäntti Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Tammi-lokakuussa Keski-Suomessa syttyi 580 tulipaloa, mikä on satakunta paloa vähemmän kuin viime vuonna. Maastopaloja oli selvästi tavanomaista vähemmän.

Tilastoissa näkyy sateinen kesä. Sadekesä ei kuitenkaan selitä täysin pudotusta, sillä myös rakennus- ja liikennevälinepalot ovat vähentyneet.

– Se voi olla osin seurausta siitä, että ihmiset ovat laittaneet palovaroittimet kuntoon. Sitä on toivottu monta vuotta ihmisten tekevän, Jäntti miettii ja lisää, että ehkäpä myös ruuanlaitossa on osattu olla varovaisempia.

Viikko paloturvallisuudelle

Alkanut viikko on paloturvallisuusviikko (siirryt toiseen palveluun). Pelastusalan keskusjärjestö haastaa koteja, kouluja ja työpaikkoja tekemään oman paloharjoituksen. Paloharjoituksessa harjoitellaan pelastautumista ja tunnistetaan turvallisuusriskejä.

Valtaosa onnettomuuksista sattuu kotona. Jäntti sanoo, että yksinkertaisessa, kotona toteutettavassa paloturvallisuusohjeessa on kolme kohtaa. Ensimmäiseksi kunnossa täytyy olla palovaroittimet, jotka havaitsevat mahdollisen tulipalon. Toisessa kohdassa varmistetaan kodin poistumistiet vaaran sattuessa – jos pääovesta ei pääse poistumaan, mikä on vaihtoehtoinen reitti.

– Ja kolmas kohta on se, että yrittää olla huolellinen. Varautuu siihen, että jos vaikka unohduksista ruoka syttyy liedellä, niin osaa toimia siinä tilanteessa oikein, Jäntti summaa ohjeen.