Museoviraston säästöt uhkaavat Tamminiemeä ja Hvitträskiä

Museovirasto suunnittelee Tamminiemen museon ja Hvitträskin sulkemista talvikaudeksi. Syynä ovat virastoon kohdistuvat rankat säästötavoitteet.

kulttuuri
Hvitträskin kartanon historiallinen ruokasali.
Hvitträskin kartanon historiallinen ruokasali.Markku Haverinen / Museovirasto

Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila vahvistaa Yleisradiolle, että Museovirasto joutunee sulkemaan Tamminiemen ja Hvitträskin museot talvikuukausiksi.

– Kaikkea on harkittava ja mietittävä säästövaihtoehtoina. Tamminiemen museon ja Hvitträskin sulkeminen talveksi ovat mahdollisia säästökohteita, hän sanoo.

Kansallismuseo vastaa Museoviraston kymmenen museon toiminnasta.

Museovirastolla on meneillään yt-neuvottelut. Ne päättyvät 2. joulukuuta. Viraston on vähennettävä menojaan noin kahdella miljoonalla eurolla. Henkilökuntaa on tarkoitus vähentää enimmillään 35 henkilötyövuotta.

– Joudumme tällä hetkellä miettimään rankkoja säästöjä, ja pohdinnassa on useita säästötapoja. Hvitträskin ja Tamminiemen sulkemisen talveksi odotetaan osaltaan tuovan tarvittavia säästöjä, Elina Anttila toteaa.

Mikäli suunnitelma toteutuu, Tamminiemi ja Hvitträsk olisivat avoinna vain 3–4 kuukautta vuodessa. Anttilan mukaan asiasta päätetään vielä joulukuun aikana.

Lisäksi Alikartano Mäntsälässä ja Urajärven kartanomuseo Asikkalassa joudutaan mahdollisesti sulkemaan kokonaan.

– Määrärahat eivät yksinkertaisesti riitä toimintaan nykyisessä laajuudessaan, sanoo Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

Hvitträsk valmistui vuonna 1903. Se on Eliel Saarisen, Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin Kirkkonummelle suunnittelema erämaa-ateljee ja asuinrakennus, joka toimii nykyisin museona.

Vuonna 2014 Hvitträskissä kävi lähes 20 000 vierailijaa.

Tamminiemi on entinen Suomen tasavallan presidenttien edustusasunto, nykyinen Urho Kekkosen museo Helsingissä. Siellä vieraili viime vuonna lähes 15 000 kävijää.