Häiriköivälle turvapaikanhakijalle voi tulla äkkilähtö

Maahanmuuttovirasto vauhdittaa vastaanottokeskuksissa häiriköineiden turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyä. Järjestyshäiriöitä aiheuttaneiden turvapaikkahakemukset poimitaan erilleen ja ne pyritään ratkaisemaan tavanomaista nopeammin.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa 25. syyskuuta 2015
Turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa. Kuva on otettu syyskuussa 2015.Markku Ulander / Lehtikuva

Johtaja Jorma Kuuluvainen Maahanmuuttovirastosta myöntää, että osassa yksiköitä on ollut levottomuutta. Turvallisuuteen joudutaan nyt satsaamaan aiempaa enemmän.

– Kyllä me joudumme siihen kiinnittämään entistä enemmän huomiota, hän sanoo.

Muutamissa keskuksissa on jo nyt jatkuvasti paikalla palkattuja vartijoita. Silti niihin majoitettujen henkilöiden keskinäisiin kiistoihin pyritään ensisijaisesti löytämään ratkaisuja henkilökunnan kanssa keskustellen.

Järjestyshäiriötapauksissa paikalle voidaan kutsua myös poliisi.

Lisäksi on ollut tapana, että järjestyshäiriön aiheuttaja siirretään toiseen vastaanottokeskukseen. Myös hänen turvapaikkahakemuksensa saatetaan käsitellä normaalia ripeämmin.

– Meillä näiden henkilöiden hakemukset pyritään poimimaan ja ottamaan käsittelyyn nopeammin, Kuuluvainen vahvistaa.

Useimmiten asialla ulkopuoliset

Turvapaikkaa hakevien keskinäistä nahistelua voimakkaammin ovat kuitenkin yleistyneet ulkopuolisten aiheuttamat häiriöt.

– Aikaisemminhan näitä ei ole juurikaan ollut, Kuuluvainen toteaa.

Vaikka joidenkin vastaanottokeskusten lliepeillä on ollut levotonta, ei laitosmaistenkaan yksiköiden ympäille ei ole haettu liikkumisrajoituksia.

Sen sijaan henkilökunnan koulutusta on tarkoitus lisätä. Jos työntekijöille halutaan myös nykyistä laajemmat valtuudet järjestyksen ylläpitämiseen, vaatisi se Kuuluvaisen mukaan lainmuutoksen.

Vastaanottokeskusten toimintaa säätelee laki kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta. Järjestyksenpidon osalta laki on varsin yleisluontoinen, sillä sen yhteydessä on erityisiä määräyksiä lähinnä vain vaarallisten esineiden ja aineiden haltuunotosta sekä tilojen tarkastamisesta.