Verhoilija voi löytää sohvasta vaikka ampiaspesän

Huonekalujen verhoilu ei ole pientä pintaremonttia, vaan tuolit ja sohvat kunnostetaan juurta jaksain rakenteista lähtien. Sormet joutuvat koville, ja yllätyksenä vastaan voi tulla avaimia, kolikoita sekä lasten leluja.

ilmiöt
Verhoilijamestari Miina Montonen-Fehrmann.
Mari Karjalainen / Yle

Mikkeliläinen verhoilijamestari Miina Montonen-Fehrmann kertoo, että perinteinen verhoilu on nimenomaan rakentamista.

– Joustimet sinkoilevat ylös tuolista ja liitokset nitkuvat ja natkuvat, käsinojat ovat menneet poikki, kuvailee verhoilijamestari Montonen-Fehrmann haastavimpia tapauksia.

Heikko huonekalun kunto ei säikäytä verhoilijamestaria. Montonen-Fehrmann kertoo, että kalusteen saa hyvään kuntoon etenkin, jos se on tehty kokopuusta. Ryhtinsä huonekalu saa pystysuuntaisista kierrejoustimista, puurakenteista ja pehmusteista. Montonen-Fehrmann käyttää pehmusteena heinää.

– Se ei ole samaa heinää, jota syötetään hevosille. Se on esimerkiksi palmunkuitua, tarkentaa Montonen-Fehrmann.

Ennen huonekalun uudistunutta ilmettä verhoilijan kädet joutuvat lujille eikä rakoiltakaan voi välttyä. Verhoilu on fyysistä työtä. Sormista piti ottaa kaikki irti kuntosalipenkkejä työstettäessä. Tuloksena oli viisi rakkoa sormissa.

– Hyvä, että sain tehtyä töitä seuraavana päivänä, kun kädet olivat niin kosketusarat, kertoo Montonen-Fehrmann.

Verhoilija työssään.
Mari Karjalainen / Yle

Sohvan sisältä voi löytyä aarteita

Sohvan syövereistä voi löytyä yllätyksiä. Selkänojan ja tyynyjen väliin on varastoitunut melkoinen määrä muistoja. Montonen-Fehrmann on löytänyt esimerkiksi silmälasit, kyniä, lasten leluja, kolikoita ja neulontapuikkoja. Joskus sohvaan pesiytyy vaikka ampiaispesä.

Kerran sohvan kankaita purkaessa verhoilijamestari löysi myös vanhan avaimen.

– Asiakas oli hyvin iloinen, koska hänen äitinsä oli pitkään etsinyt sitä avainta. Sitten sai taas kaapin oven avattua ja lukittua, kertoo Montonen-Fehrmann.

Muokattu 21.12. klo 19.16: Muutettu sanamuoto verhoaminen muotoon verhoilu.