1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Tunnin junalla on ratkaiseva merkitys Salolle

Salon menestys ei ole kiinni tukimiljoonista tai -toimenpiteistä. Pitää olla kyky ja halu uusiutua, sanoo muuttoliikkeitä ja aluekehitystä tutkiva Timo Aro.

Kotimaan uutiset
Salon kaupungintalo.
Antti Korhonen / Yle

Valtiotieteen tohtori Timo Aron mielestä Salon mahdollisuudet nousta uudelleen jaloilleen ovat hyvät. Hän arvioi, että tunnin juna vaikuttaisi merkittävästi Salon kasvuun.

– Tunnin juna ja moottoritie ovat ratkaisevia asioita. Alueet, joissa on sekä nopea moottoritieyhteys että nopea rautatieyhteys lähellä toisiaan, ovat erittäin vahvoja. Jos tunnin juna -konsepti toteutuu, olisi Salon seutu yksi suurimmista hyötyjistä, sanoo muuttoliikkeitä ja aluekehitystä tutkiva Aro.

Aron mukaan Salon loistava sijainti on keskeinen asia, jotta Salolla on mahdollisuus nousta.

– Salolla ei ole kuin voitettavaa sijaintinsa ansiosta. Helsingin työmarkkina-alue laajenee noin 20–25 kilometriä kymmenessä vuodessa. Turun työmarkkina-alue ei laajene yhtä nopeasti, mutta jos liikenneyhteydet yhtään paranevat, Salo hyötyy, kuvailee Aro.

"Salon menestys ei ole kiinni tukimiljoonista"

Kun Salon väestönkasvu romahti ja kaupunkiin iski kova rakennemuutosshokki, Salo julistettiin välittömästi äkillisen rakennemuutoksen alueeksi.

– Tämä tarkoitti sitä, että alue sai valtion eri tahoilta merkittävää tukea. Salo on myös saanut tukea Euroopan globalisaatiorahastolta, kertoo valtiotieteen tohtori Timo Aro.

Aro näkee, että on ollut tärkeää, ettei Salo ole lamaantunut, vaan on määrätietoisesti hakenut ulospääsyä ja pyrkinyt uusiutumaan.

– Salon menestys ei ole kiinni tukimiljoonista tai -toimenpiteistä, vaan siitä että on kyky ja halu uusiutua ja rakentaa vanhan menetetyn tilalle uutta toimeliaisuutta, sanoo Aro.

Lue seuraavaksi