Malin hotelli-iskussa kaksi asemiestä ammuttu, 27 panttivankia kuollut

Etsinnät hotellissa jatkuvat edelleen, sillä hyökkääjien tarkasta määrästä ei ole varmuutta. Panttivankeja oli alkujaan noin 170.

Ulkomaat
Turvajoukot evakuoivat hotellin asiakkaan Bamakossa 20. marraskuuta.
Malin turvallisuusjoukot evakuoivat hotellin asiakkaan Bamakossa 20. marraskuuta.Habibou Kouyate / AFP

Panttivankitilanne hotellissa Malin pääkaupungissa Bamakossa on ohi. Sotilaslähteen mukaan kaksi hyökkääjää on ammuttu.

Epäselvää on, vieläkö Radisson Blu -hotellissa on muita hyökkääjiä, sillä tiedot heidän määrästään ovat vaihdelleet kahdesta kymmeneen. Etsinnät hotellissa jatkuvat.

YK:n rauhanturvaajat kertovat nähneensä 27 ruumista. Kolmen panttivangin kuolema on vahvistettu virallisesti. Heistä yksi on nimetty. Hän on belgialainen.

Panttivankeja kerrottiin aluksi olleen noin 170. Ilmeisesti monet eivät varsinaisesti olleet vankeina, vaan piileskelivät rakennuksessa asemiesten pelossa.

USA:n joukot pelastivat yhdysvaltalaisia

YK:n Malin-rauhanturvaoperaation sotilaat osallistuivat hotellin piiritykseen. Malin YK-operaatio Minusma (siirryt toiseen palveluun) käynnistettiin toissa vuonna vakauttamaan Malia separatistikapinan jälkeen. Operaatiossa on mukana myös suomalaisia sotilaita.

Yhdysvaltain erikoisjoukot kävivät piirityksen viime vaiheessa noutamassa hotellista kuusi Yhdysvaltain kansalaista. Yhdysvaltain puolustusministeriö puolestaan on kertonut, että sen 22 työntekijää, jotka olivat hotellissa, säästyivät hengissä ja haavoittumatta.

Hyökköyksen nujertamiseen osallistui myös Ranskan sotilapoliiseja.

Islamistijärjestö ilmoittautui iskun tekijäksi

Hotelli-iskun järjestäjäksi on ilmoittautunut islamistisesta al-Qaida-verkostosta kaksi vuotta sitten irrottautunut ryhmä Mourabitounes. Sen mukaan isku tehtiin yhteistyössä Saharan emiraatit -ryhmän kanssa. Sillä on yhteyksiä al-Qaidaan.

Al-Jazeera-tv-kanavalle toimitetussa viestissä Mourabitounes vaatii vapauttamaan jäsenensä Malin vankiloista.

Lähteet: Reuters, AFP