Baltia toivoo Natolta lisäpanostuksia – toivelistalla pataljoonia ja asevarastoja

Baltian maat haluavat lisää liittolaisten sotilaita ja asevarastoja maaperälleen. Viron puolustusministeri kertoo, että maat valmistelevat yhteistä kantaa Naton ensi kesän huippukokoukseen Varsovassa.

Yle maailmalla
Virossa harjoittelee jatkuvasti amerikkalaissotilaita
Virossa harjoittelee jatkuvasti amerikkalaissotilaita, tämä harjoitus toteutettiin Tapan varuskunnassa.Eduards Lakis/YLE

Baltian maat odottavat toiveikkaina Varsovan ensi kesän Naton huippukokousta. Maat aikovat esiintyä yhdellä äänellä, jolla ne tavoittelevat lisäpanostuksia alueelliseen puolustukseen.

Baltian maat valmistelevat parhaillaan yhteistä kantaa, jonka tavoitteita on saada lisää liittolaisten joukkoja sekä ase- ja ammusvarastoja alueelle. Naton kontolla on myös Baltian ilmatilan valvonta, jonka toivotaan pysyvän ainakin nykyisellä tasolla.

– Liittolaisten läsnäolon lisääminen on Viron ulko- ja puolustuspolitiikan pitkäaikaisia tavoitteita, sanoo Viron puolustusministeri Hannes Hanso. – Toivomme, että lopulta saamme pataljoonan verran kansainvälisiä joukkoja jokaiseen Baltian maahan.

Walesin päätökset etenevät

Sotilasliitto Nato hyväksyi vuosi sitten Walesin huippukokouksessa mittavan toimintasuunnitelman, joka tähtäsi erityisesti Itä-Euroopan puolustuksen parantamiseen.

– Olemme tyytyväisiä siihen, miten nopeasti päätöksistä on tullut todellisuutta, prosessit etenevät, Hanso kuvailee.

Walesissa päätettiin muun muassa harjoitustoiminnan lisäämisestä ja erittäin nopean toiminnan joukkojen perustamisesta.

Puolentuhatta sotilasta harjoittelee

Virossa harjoittelee tällä hetkellä 550 liittolaisten sotilasta.

Osa heistä on sijoitettu Ämarin lentotukikohtaan, joka on toinen Naton käyttämistä kentistä Baltian ilmavalvonnassa. Ämarissa on nyt neljä hävittäjää Saksasta, joka on tällä hetkellä valvontavastuussa.

Tapan varuskuntaan Koillis-Virossa on puolestaan sijoitettu 150 yhdysvaltalaista maavoimien sotilasta. Kyse on kolmen kuukauden välein vaihtuvasta ryhmästä.

Yhdysvaltalaisilla on mukanaan Abrams ja Bradley -panssarivaunuja. Osan kalustosta sotilaat aikovat jättää seuraavaksi tulevalle ryhmälle. Aiemmin joukot veivät kalustonsa mukanaan.